Interview

Gediplomeerde hunk Chris Pratt: kroonprins van Hollywood

10-06-2015 14:51

Wat een paar kilootjes niet al kunnen doen. Chris Pratt was ooit chubby, nu is hij de hunk in Jurassic World. TPO.nl ontmoet hem in de Universal Studios in LA.

Als gezellige dikkerd in bijvoorbeeld de hilarische sitcom Parks & Recreation vond Chris Pratt zichzelf altijd bijzonder olijk, dus stopte hij zich tijdens de lunch doorgaans gemotiveerd vol met carbs en calorieën. Totdat hij de stoere commando-film Zero Dark Thirty zag. “Ik liep de bioscoop uit”, weet hij nog. “En dacht: nee, ik wil niet meer vadsig zijn. Nooit meer. Je wordt er impotent van, raakt vermoeid en depressief. Ik kreeg gewoon last van mijn gezondheid. Het is slecht voor je hart, je huid, je systeem, je kracht. Ik ben acuut gaan trainen.”

Mooiboyattitude

De Chris Pratt die nu in Los Angeles voor ons zit in één van de soundstages van Universal Studios oogt inmiddels dan ook als een gediplomeerde hunk, maar dan zonder de bijbehorende mooiboy-attitude. Hij is losjes, grappig en charmant. Hij zal de eerste zijn om zijn hernieuwde succes te relativeren. “De roem mag niet naar mijn hoofdje stijgen. Een klootzak zijn, da’s nergens goed voor.” Dan met een vette knipoog: “Het allerbelangrijkste is om op gezette tijden een stil hoekje te vinden, waar niemand je ziet, om een vreugdedansje te maken, haha.”

‘Ja, ik jaag. Graag ook. Op klein en groot wild, als het maar eetbaar is. Ik heb thuis de vriezer vol met beesten. Heel biologisch.’

Bijvoorbeeld naar aanleiding van zijn hoofdrol in Jurassic World, die deze week in première gaat. En ja,  het is er zo eentje in de haast oneindige reeks Jurassic Parks. Maar, zo waarschuwt Chris Pratt, het betreft hier geen laffe fantasieloze reboot. ‘Daarom heb ik niet blind getekend. Ik heb het script kritisch gelezen. Maar gelukkig zit het vol nieuwe thema’s over de huidige maatschappij. Dat een attractiepark, zoals in de film, met heuse dino’s toch met een dalend bezoekersaantal kampt, is bijvoorbeeld een sociaal commentaar op zich. Jurassic World is zeer gekarteld.”

Beauty en brains

De female lead in de film is voor Bryce Dalles Howard, de dochter overigens van cineast Ron Howard, die zijn kinderen altijd vernoemd naar de plaats waar ze geconcipieerd zijn. Volgens Chris paart Bryce Beauty aan Brains. “Dat is ook weer anders, dan de gemiddelde blockbuster”, weet hij. “En zie onze relatie in de film als die van Michael Douglas en Kathleen Turner in Romancing The Stone, maar dan veel gevaarlijker en bij vlagen donkerder.”
En op ironische toon vervolgt Chris op zijn klapstoeltje in de mega-studio. “Dit Jurassic World is natuurlijk bigger, louder en faster, dan al die Parks…”

 

2015-02-22 15:20:09 epa04633597 A handout picture provided by the Academy of Motion Picture Arts and Science (AMPAS) on 23 February 2015 shows (L-R) actress Anna Faris and actor Chris Pratt arriving for the 87th annual Academy Awards ceremony at the Dolby Theatre in Hollywood, California, USA, 22 February 2015. The Oscars are presented for outstanding individual or collective efforts in 24 categories in filmmaking.  EPA/DEBBY COLEMAN / AMPAS THE IMAGE MAY NOT BE ALTERED. THE IMAGE IS FREE FOR EDITORIAL USE IN REPORTING ABOUT THE EVENT. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

 

 

Chris, nu 35 jaar, zag de eerste Jurassic Park als vroege tiener en dat maakte indruk. “Ik vond het een evenement. Al was het maar omdat ik ook op een date ging met een meisje, waarvan onze beider ouders dachten, dat we geschikt voor elkaar waren. Uh, ze zaten ook achter ons. Best akward…”

Inmiddels is Pratt getrouwd met een van de meest spontane en grappige actrices van Hollywood, Anna Faris. Samen hebben ze een zoontje van ruim drie, hetgeen enige impact heeft op Chris. “Ik ben uit helikopters gesprongen, deed gewaagde stunts, ik heb football gespeeld in een groot stadion, maar dat haalt het niet bij iemand’s vader zijn.”

Jagen

Toch blijft Pratt puur mannelijke hobby’s beoefenen, zoals jagen. Is hij de laatste echte masculiene man in Hollywood? “Nou, nee, hoor”, grimast hij. “Ik krijg soms ook tranen in de ogen bij ansichtkaart-spreuken… Geintje. Ja, ik jaag. Graag ook. Op klein en groot wild, als het maar eetbaar is. Ik heb thuis de vriezer vol met beesten. Heel biologisch. Op Hawaï, waar we Jurassic World opnamen, schoot ik vooral zwijntjes. Erg lekker. Trouwens, voortaan eis ik dat al mijn nieuwe films worden opgenomen op Hawaii. Wow, wat zijn die eilanden dope.”

Chris’ volgende grote project wordt The Magnificent Seven, de langverwachte Western van Training Day-regisseur Antoine Fuqua. We feliciteren hem in LA, maar wijzen er wel fijntjes op dat het (weer) een re-make is. “Oh, nee, nee…”, bezweert hij. “Ik zie het dus meer als een vertrekpunt. En ja, vanzelfsprekend zitten er zeven bad dudes in de film. En er zit een type Charles Branson bij, of een type Steve McQueen, tuurlijk. Maar het verhaal is volstrekt origineel en het is Antoine’s en ons doel als cast om gewoon de beste Western aller tijden te maken.”

Indiana Jones

En alsof de afgeslankte Chris Pratt zichzelf nog niet genoeg tot de kroonprins van Hollywood heeft ontwikkeld, wordt hij ook genoemd als de nieuwe Indiana Jones. Ofschoon hij er nu in de Universal Studios tamelijk verbaasd bij kijkt. “Tja, zelf weet ik nog van niets. Maar inderdaad dat gerucht hoor ik ook overal van iedereen. Ik ben niet gebeld, ofzo. Hoewel, laatst werd ik een paar keer gebeld door een anoniem nummer, dat ik natuurlijk niet opnam. Maar uh, misschien was dat Steven Spielberg wel. Ehmmm, straks toch even checken…”