Recensie

Daredevil: Matt v Foggy

12-06-2015 11:32

Daredevil eindigde de vorige aflevering met de eerste confrontatie tussen Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) en Matt Murdock (Charlie Cox). Die laatste had net gevochten met Nobu (Peter Shinkoda) en die strijd enkel gewonnen door een fout van Nobu. Vervolgens bleek Fisk te sterk en toen de zwaargewonde Matt thuis kwam, ontdekte Foggy (Elden Henson) de geheime identiteit van zijn beste vriend. De aflevering Nelson v Murdock draait vooral om de poging van Foggy te begrijpen wat Matt precies doet.

Beste vrienden door dik en…

Of de twee nog echt vrienden worden lijkt buiten kijf te staan, maar met deze aflevering doet showrunner Drew Goddard zijn best ons het gevoel te geven dat het een hopeloze zaak is. Middels een reeks flashbacks zien we hoe Foggy en Matt vrienden werden en waarom ze een eigen advocatenbureau oprichtten. De twee liepen immers stage bij het grote bureau Landman and Zack en konden daar aan de slag.

Matt blijkt daar verantwoordelijk voor te zijn. Tijdens een bespreking nam het grote bedrijf het op tegen een oude en zieke man, die eigenlijk het slachtoffer was van een kleine fout die hij gemaakt had. Matt wilde dat soort zaken niet nog eens moeten doen en besloot daarom deze keuze te maken. Dat Foggy daar meteen in mee ging laat zien hoe sterk hun vriendschap is.

… niet door dun

Maar dat is nu wel anders, want Foggy vraagt zich af of hij Matt ooit wel echt gekend heeft. Bij alles wat ze ooit hebben gedaan, wil hij weten of het oprecht was. Matt zegt van wel en legt uit waarom hij doet wat hij doet. Dat komt omdat hij ooit merkte dat een vader zijn jonge dochter misbruikte. Daar jeugdzorg er niets aan deed, vond Matt het slim om zelf de vader aan te pakken. Hoe moreel dat is, kan je je natuurlijk af vragen en dat doet Foggy dan ook. Die loopt vervolgens kwaad weg en haalt zijn spullen in het kantoor van Nelson & Murdock weg.

Ondertussen zijn Karen (Deborah Ann Woll) en Ben Urich (Vondie Curtis Hall) in discussie over hun onderzoek. Ben blijkt een dementerende vrouw te hebben en wil haar niet in een pleegtehuis plaatsen. Daarom wil hij stoppen met het onderzoek en alles overdragen aan Karen. Maar zij heeft een list bedacht en neemt hem mee naar een duur tehuis, waar ze aankloppen bij een schijnbaar willekeurige deur. En daar treffen ze Fisks moeder aan, die vertelt dat de jonge Wilson zijn vader doodde. Een belangrijke onthulling voor hun onderzoek.

Aanslag op Fisk
Diezelfde Fisk wordt aangevallen tijdens een benefietavond. Samen met Vanessa (Ayelet Zurer) is hij daar aanwezig, als enkele gasten die van de champagne genipt hebben, omvallen. Zij lijken allemaal vergiftigd te zijn en ook Vanessa heeft daarvan gedronken. Al snel eindigt zij dus ook op de vloed en zien we dat Fisk in paniek raakt.

Matts gevecht tegen de misdaad lijkt een slachtoffer geëist te hebben in de vorm van zijn beste vriend Foggy en Fisks relatie met Vanessa blijkt niet in de smaak te vallen bij zijn misdadige partners Madame Gao en Leland Owlsley. Mogelijk hebben zij een einde hieraan proberen te makken middels de vergiftiging van Vanessa. Het is de vraag hoe men nu verder gaat, maar duidelijk is dat Ben en Karen iets op het spoor zijn en het kan niet zo zijn dat Fisk het OK gaat vinden dat mensen zomaar zijn moeder bezoeken.