Binnenland

Politie Amsterdam zette leger in om doelgroepen in kaart te brengen

12-06-2015 07:38

De Amsterdamse politie heeft in de wijk Bos en Lommer militairen ingezet die in Afghanistan hielpen ‘de harten en hoofden’ van de lokale bevolking te veroveren. Dit meldt Trouw.

In de wijk hielpen de militairen agenten Turkse en Marokkaanse ‘doelgroepen’ en hun gedrag in kaart te brengen. Het project werd gesubsidieerd door door het ministerie van Justitie en Veiligheid en liep tot maart 2014.

Het kwam nog niet eerder voor dat militairen op deze manier de politie bij stonden. Burgemeester Van der Laan moest speciaal een ‘bijstandsaanvraag voor militaire steunverlening in het algemeen belang’ indienen, omdat de inzet van militairen niet zomaar mag.

Het experiment – ‘PsyCops’ gedoopt, naar de militaire term ‘PsyOps’, Psychological Operations – is omstreden. Volgens antropoloog Paul Mutsaers is het een verregaande vorm van etnisch profileren. Hoogleraar militaire ethiek Désirée Verweij is ook kritisch: “Je moet dit niet willen van een politie die de orde handhaaft.”

Volgens hoofdinspecteur Carolien Dijkstra, die het project leidde, is de kritiek niet terecht. “Ik zie niet waarom dat discriminatie zou zijn. De politie is er niet alleen voor het vangen van boeven, maar ook voor preventie. Dat kan alleen samen met burgers. Het mooie van militairen is dat ze gewend zijn blanco te kijken. Je rijdt met je tank vreemd gebied in, en moet achter de culturele codes zien te komen. Je wilt dat mensen meewerken aan je missie.”

De Amsterdamse politie is enthousiast over de methode en wil er mee doorgaan. Hiervoor worden nu acht nieuwe agenten en drie begeleiders getraind.