VVD en PvdA hebben genoeg van bruggen slaan

15-06-2015 17:32

Wanneer trekt links in de Kamer eindelijk eens een keertje samen op? Nou, afgelopen week. In een zeldzaam vertoon van eensgezindheid stelden PvdA, SP en GroenLinks dat het minimumjeugdloon moet worden afgeschaft. Lijkt misschien een klein dingetje, maar de VVD, coalitiepartner van de PvdA, is dat een gruwel. Dat was tegen het zere been dus. 

Een klein dingetje? Helemaal niet. Vooral omdat de VVD begon met jennen. De leider van de liberalen in de Tweede Kamer, Halbe Zijlstra, zei onlangs op het VVD-congres dat vaste contracten niet meer van deze tijd zijn. Dat ligt gevoelig, want PvdA-minister Lodewijk Asscher doet er juist alles aan werkgevers te bewegen meer mensen in vaste dienst te nemen. Te veel mensen werken volgens de minister momenteel als schijnzelfstandige.

Ouwelullendagen

VVD-Kamerlid Anne Mulder deed er dit weekend nog een schepje bovenop. Hij wil af van het algemeen verbindend verklaren van CAO’s en van de zogenaamde ouwelullendagen voor 50-plussers, zo zei hij zaterdag in Kamerbreed. Nog een linkse directe in het gezicht van de sociaaldemocraten, die voor deze verworvenheden een lange strijd hebben gevoerd.

Premier Rutte laat tegenwoordig geen moment voorbij gaan zonder te benadrukken ‘dat VVD en PvdA over zo’n beetje alles met elkaar van mening verschillen’. Een zeer ongebruikelijke uitspraak voor een premier wiens taak het is de eenheid van kabinetsbeleid te bevorderen. Nu heeft Rutte daar iets op gevonden: als er nog geen kabinetsbeleid is op een onderwerp, dan kan de eenheid van het kabinetsbeleid ook niet in gevaar komen, zo redeneerde hij tijdens zijn wekelijkse persmoment nadat de bed-bad en brood-discussie opspeelde. Tja, iemand nog iets van terug?

Bruggen slaan

Ondertussen is er afgelopen week iets bijzonders voorgevallen. Voor het eerst is er gelekt over de onderlinge verhoudingen in Rutte II. De Telegraaf schreef op basis van anonieme bronnen dat minister Bert Koenders het aan de stok heeft met collega Jeanine Hennis. Hij zou azen op 100 miljoen euro van Defensie. Omdat de begroting voor 2016 in elkaar wordt getimmerd volstrekt normaal, maar ongewoon is dat de schermutselingen tussen beide bewindslieden in geuren en kleuren in de krant stonden. Met ‘ze slaan elkaar de hersens in’ als een van de opvallende citaten.

Het motto van dit kabinet is ‘bruggen slaan’, waarbij wordt gedoeld op het overkomen van de ideologische verschillen tussen liberalen en sociaaldemocraten. Maar VVD en PvdA willen kleur op de wangen. Niet alleen voor het geval dat het kabinet valt, maar om het sowieso bij de volgende verkiezingen niet weggevaagd te worden. Dat laatste dreigt de PvdA te overkomen, maar ook de VVD voelt de hete adem van Geert Wilders in de nek.

Samen voor ons eigen

Beide coalitiepartijen hebben elkaar niet meer nodig nu de grote hervormingen erdoorheen zijn en een grote herziening van het belastingstelstel uitblijft. Wat nou bruggen slaan?

Nu geldt voor VVD en PvdA slechts nog: samen voor ons eigen.
 


 
De auteur schreef dit artikel op persoonlijke titel.