Binnenland

Kabinet wil laag btw-tarief afschaffen

17-06-2015 07:23

Het kabinet wil het lage btw-tarief van 6 procent grotendeels afschaffen. Uitgezonderd primaire levensmiddelen worden honderden diensten en producten die nu nog onder het lage tarief vallen, gelijk getrokken met het standaardtarief van 21 procent.

Dat is een van de punten in het voorstel voor de herziening van het belastingstelsel, zeggen bronnen rond de onderhandelingen tegen NRC Handelsblad. De verhoging van het btw-tarief moet het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren.

Het kabinet zou beseffen dat de maatregel voor veel burgers en bedrijven pijnlijk en kostbaar is. Ook verwacht het veel verzet van lobbygroepen van bijvoorbeeld kappers, schoenmakers en de bouw.

Dichtgeslibd

Toch wordt gehoopt dat veel oppositiepartijen de voorgestelde modernisering van de btw zullen steunen. Alle partijen zouden het er over eens zijn dat het huidige btw-stelsel volledig is dichtgeslibd met honderden uitzonderingen en lage tarieven. Zo valt caviavoer onder het hoge tarief van 21 procent, terwijl konijnenvoer het lage btw-tarief heeft. Dit is omdat konijnen zelf ook voedingsmiddelen zijn.

Profijt

Een studie van het CPB van begin vorig jaar wees al uit dat het lage tarief al lang niet meer het doel bereikt waar het ooit voor was ingesteld: de belastingdruk voor lagere inkomens verminderen.

Inmiddels blijkt dat het vooral mensen met hoge inkomens zijn die er van profiteren: dat zijn de groepen die veel uit eten gaan, het theater of een concert bezoeken.

De mogelijk miljarden euro’s die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

Openheid

De coalitiefracties VVD en PvdA kwam maandag tot een akkoord met het kabinet over de hervorming. Wiebes heeft oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil de details daarvan nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel zodat ze daarover kunnen debatteren en overleggen met hun achterban.

De SP gaat daarom uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.

 

 TPO/Anp