Marc Dik van SkyHighTV: ‘Wij zaten fout en rectificeren vanavond in Hufterproef’

17-06-2015 13:41

Het programma Hufterproef van de Evangelische Omroep doet nogal wat stof opwaaien. Niet per se vanwege het onderwerp (kijken hoe onbeschoft dan wel keurig Nederlanders zijn), maar omdat één van de verborgen-camera-subjecten volledig onjuist werd neergezet. EO-directeur Arjan Lock wil excuses van productiehuis SkyHighTV van (voormalig) EO-gezichten Bert van Leeuwen en Marc Dik, die de hand in eigen boezem steken.

‘Onze fout’

Dik tegenover ThePostOnline: “Ik wil er niet al te ingewikkeld over doen; deze vrouw is niet op de juiste wijze neergezet en dat is onze fout. Dat hebben we ook vanaf dag één erkend en aan haar gezegd.” Ondanks de verzoeningspogingen die eerder werden afgeslagen door het slachtoffer, zegt de programmamaker dat er op dit moment ‘goede gesprekken gaande zijn tussen de EO, SkyHigh en de vrouw’. “Wij hopen recht te doen aan haar verhaal door vanavond in Hufterproef te rectificeren“, aldus Dik.

Verknipt beeld

In het gewraakte fragment uit Hufterproef wordt een moslima onheus bejegend door een verkoper. In werkelijkheid zijn het acteurs die een reactie willen uitlokken. Uit interactie tussen de verkoper-acteur en de nietsvermoedende vrouw lijkt vervolgens alsof zij volledig begrip heeft voor het discriminerende gedrag van de verkoper, maar deze beelden zijn foutief gemonteerd. Het media-slachtoffer sprong juist in de bres voor de moslima.

Eerdere commotie door pestshow

Verdere vragen over kritiek op de programma’s uit de koker van zijn bedrijf wilde Dik niet beantwoorden. Zo ontstond vorig jaar commotie rondom het pestprogramma Project P., waarbij gebruik werd gemaakt van verborgen camerabeelden. Een rechter verbood toen het uitzenden van bepaald materiaal uit privacy-overwegingen.