Taliban laat ISIS in brief weten: ‘jullie zijn hier niet welkom’

17-06-2015 15:53

Illustratie ANP

In een brief aan enkele journalisten maar geadresseerd aan ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi waarschuwt de Taliban Al-Baghdadi om zijn leger niet te laten interveniëren in de strijd tegen de Afghaanse regering. Die strijd moet volgens de Taliban gestreden worden onder één vlag en één leiderschap. Dat schrijft Foreign Policy in haar nieuwsbrief.

Verdeeldheid

Taliban-strijders nemen langzaamaan vele delen van hun land over nu de NAVO-troepen Afghanistan grotendeels hebben verlaten. Daarbij vechten ze niet alleen tegen de regering, maar ook tegen ISIS-militanten. Volgens een analist die met TheWashingtonPost sprak, laat deze brief een fragmentatie zien binnen de geledingen van de talibs. De brief was ondertekend door vervangend Taliban-leider Mullah Akhtar Muhammad Mansoor en verspreid op de website van de groep in vier talen.

Samen met Iran tegen ISIS

De DailyBeast schrijft dat door de dreiging van ISIS in het land in Centraal-Azië, zich een onwaarschijnlijk partnerschap voordoet: de Taliban en Iran besluiten niet elkaar te bestrijden maar hun pijlen gezamenlijk te richten op de militanten van Islamitische Staat. Vorige maand kwam het tot een groot vuurgevecht tussen talibs en aanhangers van ISIS, tegen de Iraanse grens. Naast Syrië en Irak verkennen steeds meer mensen ook elders de mogelijkheid een kalifaat te stichten, zoals de groepen in Libië en Afghanistan dit doen.

Van Turkije tot  China

In Afghanistan, waar ISIS zich onder meer ophoudt in het noorden, partneren diverse jihadistische clubs in hun strijd tegen regimes in de bovenliggende ex-Sovjetstaten. Onder hen de Oezbeekse Islamic Movement, dat volgens The International New York Times strijdt in het noordoostelijke Badakhshan voor een islamitische gebied dat zich uitstrekt van Turkije tot het deel van China waar de islamitische Oeigoeren wonen.