Binnenland

‘Man wilde met baby naar IS’

18-06-2015 06:28

Een 40-jarige Arnhemmer die dinsdag werd aangehouden in Doesburg, was van plan met zijn baby naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS. Dit zegt de familie van de moeder van het kind tegen Omroep Gelderland.

De man stond voor het huis van zijn ex-partner met een tas vol explosieven en een bivakmuts op. Hier kon hij worden aangehouden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de tas tot ontploffing gebracht.

Volgens de huidige partner van de moeder is de verdachte waarschijnlijk de vader van het 1-jarige kind dat hij wilde meenemen. “De kans is groot dat hij de vader is, maar er is geen officiële vaderschapstest geweest,” aldus de vrouw, “dus of de betrokken instanties ook vinden dat hij de vader is, is nog maar de vraag.” Volgens de vrouw, die inmiddels samenwoont met de moeder, wilde de verdachte hier niet op wachten en kwam hij de baby halen om mee te nemen naar Syrië.

Volgens de familie is de verdachte extreem snel geradicaliseerd. “Echt in korte tijd zag je hem veranderen en zich steeds extremer gedragen. Er zijn vaker problemen geweest, maar nooit zo heftig als gisteren. We hopen dat hij voorlopig vast blijft zitten, maar je weet het natuurlijk niet”.