Interview

Arnold Karskens meets Max Pam

22-06-2015 12:11

Ben jij niet te intelligent voor een baan in de journalistiek?

“Ik ben de columnistiek ingegaan omdat de echte journalistiek die iets uitzoekt nauwelijks nog te betalen is. Dat merkte ik al bij Vrij Nederland. In de grote tijd heb ik met plezier hele bijlagen volgeschreven over allerlei onderwerpen van Einstein tot Freud. Daar zit je vier maanden op te ploeteren en dan heb je nog een kutsalaris. Die onderbetaling wordt alleen maar erger.”
 
Zingt het jouw tijd nog uit?

“Voor maandblad Avenue ging ik vroeger twee maanden naar Brazilië. De redactie stond te klappen als je met een mooi stuk terugkwam. Ondenkbaar nu. Binnen vijf tot tien jaar, schat ik is de papieren krant voorbij. De gewaardeerde historicus Roelof Bouwman heeft eens uitgerekend dat een doordeweekse NRC in 1975 fl. 0,55 kostte. Nu € 2,50, dat is fl. 5,50. Dus tien maal zo duur. Terwijl een boek toen 15 gulden kostte. Dat zou nu dus 150 gulden moeten zijn, oftewel 70 euro. Terwijl hetzelfde boek nu 20 euro kost. In relatie tot boeken zijn de kranten krankzinnig veel duurder geworden en half zo dik.”

En kwalitatief ook nog stukken minder!

“Neem de NRC. In de tachtiger jaren verscheen elke vrijdag een boekenbijlage met kritieken en polemieken van schrijvers als Willem Frederik Hermans en Rudy Kousbroek. Daar keek je naar uit. Ik herinner me de Volkskrant op zaterdag. Dat was zo’n dik pak. Allemaal weg, dood. Mijn enige plezier is dat ik de goede tijden heb meegemaakt.

“Ik raad niemand aan om journalist te worden. Zo’n Rob Wijnberg van De Correspondent zie ik dan ook niet als een journalist, maar als zakenman. Iemand die naar de stichting Democratie en Media stapt, een vrolijk gezicht trekt, en zegt: ‘Ik ben jong en leuk’, en daar zo goed praat dat hij met 7 ton in zijn zak weer naar buiten loopt. Ik geloof dat hij daar nou weer een ton heeft los geluld. Allemaal voor een experiment, dat weinig spraakmakend is gebleken. In De Correspondent krijg je bovendien lessen burgerkunde, hoe je je dient te gedragen en zo. Maar ik wil weten hoe de wereld in elkaar zit. Niet hoe die moet zijn.”

 

Lees het hele interview op Blendle >>>