Buitenland

EU: Lidstaten moeten meer soevereiniteit opgeven

22-06-2015 07:29

Eurolanden moeten meer soevereiniteit opgeven om de stabiliteit van de eurozone te garanderen. Dit schrijven de ‘vijf presidenten’ van Europa – voorzitter Juncker van de Europese Commissie, EU-president Tusk, ECB-baas Draghi, Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, Europees Parlementsvoorzitter Schulz – in een rapport dat maandag zal worden gepresenteerd.

Volgens het vijftal leert de eurocrisis dat vrijwillige afspraken alsook Europese regels niet voldoende zijn om nieuwe drama’s als in Griekenland te voorkomen, meldt de Volkskrant.

De verdergaande integratie zou moeten worden uitgesmeerd over meerdere jaren. Tot medio 2017 worden bescheiden stappen voorgesteld, zoals de oprichting van een Europese Budgettaire Raad die gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengt over het nationale begrotingsbeleid.

Na 2017 zouden er bindende Europese economische normen moeten komen, bijvoorbeeld voor een goed functionerende arbeidsmarkt. En pas als alle landen hun economieën op orde hebben, kan er volgens de ‘presidenten’ sprake zijn van een Europees bufferfonds dat landen in zware recessie te hulp schiet.

Het rapport over de ‘voltooiing’ van de economische en monetaire unie, in een vervolg op eerdere blauwdrukken van de vorige Commissievoorzitter Barroso en van voormalig EU-president Van Rompuy. Die wilden overigens veel verder gaan. Het nieuwe rapport lijkt volgens de Volkskrant dan ook op een moeizaam compromis.

Naar verwachting zal het rapport donderdagavond door de Europese regeringsleiders kort besproken worden. Hierna zal vermoedelijk om een nadere uitwerking worden gevraagd.