Binnenland

‘Faillissement ROC Leiden vier keer duurder dan redding’

22-06-2015 06:52

Een faillissement van ROC Leiden zal inclusief wachtgeld 150 miljoen euro gaan kosten. Dit is bijna vier keer zo veel als de 40 miljoen van het reddingsplan. Dat zegt bestuursvoorzitter Ricardo Winter in de Volkskrant. Winterheeft nu de politiek opgeroepen de onderwijsinstelling nog een kans te geven.

Volgens Winter worden de leerlingen de dupe als de Tweede Kamer dinsdag aanstuurt op een faillissement. Bovendien is het ROC hard op weg naar het herstel, zegt hij. “Kijk naar de verbeterplannen voor de opleidingen, naar de potentie.”

Winter schat de kans dat de Tweede Kamer instemt met een reddingsplan op tachtig procent. Een faillissement is volgens hem een rampscenario. “Je brengt duizenden leerlingen in een chaotische situatie. Waar moeten we het schooljaar afmaken?”

ROC Leiden ligt al maanden onder vuur, nadat een grootschalig nieuwbouwplan vele malen duurder uit viel dan verwacht, waardoor de onderwijsinstelling al maanden in zwaar weer verkeert. Als het ministerie niet voor 1 juli met 18 miljoen euro over de brug komt, gaat de mbo-instelling failliet. Hierdoor komen dan circa 8.500 studenten en 700 medewerkers op straat te staan.