Politiek

Van der Steur houdt vast aan verbod op majesteitsschennis

24-06-2015 15:19

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) blijft vasthouden aan het verbod op majesteitsschennis. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. D66 wilde van Van der Steur weten of het niet logischer zou zijn om beledigingen gelijk te bestraffen ongeacht wie beledigd wordt. Sinds 1996 zijn er 28 mensen vervolgd voor het beledigen van de koning of koningin, schrijft Van der Steur.

In Haags lingo laat Van der Steur aan Alexander Pechtold en Gerard Schouw weten:

 

“Blijkens de wetsgeschiedenis vond men dat een belediging van de Koning en diens echtgenoot een zodanig ernstig karakter kan hebben dat een separaat wetsartikel gerechtvaardigd was. Ik zie geen reden om tot een andere afweging te komen.”

 

‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’

Aanleiding voor de vragen was de arrestatie en vervolging van de activist Abulkasim Al-Jaberi. Die werd opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 16 november. Hij demonstreerde daar tegen Zwarte Piet en slavernij en riep “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis.”

Het OM besloot de zaak uiteindelijk te seponeren omdat Al-Jaberi zijn uitspraken deed ‘binnen de context van het publieke debat’. Op majesteitsschennis staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf, of een boete tot 20.250 euro.

PvdA en D66 willen af van majesteitsschennis

Koning Willem-Alexander zei in mei dit jaar dat hij vindt dat de wet die majesteitsschennis verbiedt besproken moet kunnen worden, dat hij het debat daarover volgt en accepteert wat de uitkomsten zijn. D66 en de PvdA onderzoeken of de wet kan worden aangepast.