Buitenland

Teruglezen: Aanslag op toeristenhotel in Tunesische badplaats Sousse

26-06-2015 13:33

Bij de aanslag op een hotel in de Tunesische badplaats Sousse zijn 32 mensen omgekomen, onder wie Belgen, Duitsers en Britten. Er zijn zeker 36 gewonden. De zes Nederlanders die verbleven in het hotel Impérial Marhaba waar de aanslag plaatsvond, zijn volgens reisorganisatie Arke ongedeerd. Een van de twee daders is gedood door leger en politie, de ander is gearresteerd. De schutters kwamen vrijdag met een rubberboot naar het strand en openden het vuur op nietsvermoedende badgasten. Ze hadden hun kalasjnikovs verborgen in ingeklapte parasols en kwamen aan land bij Impérial Marhaba. De gebeurtenissen van vandaag leest u hieronder terug.

Nederlandse vakantiegangers

De stad is ook populair bij Nederlandse vakantiegangers. Verschillende reisorganisaties zoals Arke en Corendon bieden er reizen naar toe aan. De badplaats aan de Golf van Hammamet is de derde stad van het Noord-Afrikaanse land en kent een oud stadscentrum met een vermaarde medina.

Terroristische aanval in maart

Op woensdag 18 maart dit jaar vond bij het Bardo museum in Tunis een terroristische aanval plaats. Daarbij werden tientallen toeristen gedood en gewond.

Update 18.11 – Zes Nederlanders uit aanslaghotel veilig

Arke meldt dat de zes Nederlanders die in het hotel van de aanslag zaten, ongedeerd zijn.

Update 16.15 – 33 Nederlanders in Sousse

Reisorganisatie Corendon zegt tegen ThePostonline dat er 27 Nederlanders in Sousse zitten. Allen zijn veilig en het merendeel vliegt morgen terug naar Nederland. Reisorganisatie TUI (Arke en Holland International) meldde eerder 6 Nederlanders in Sousse te hebben zitten. Dat brengt het totaal op 33.

Update 16.09 – ´Tweede terrorist gepakt´

De tweede dader van de aanslag vrijdag op een toeristische plaats aan het strand van Tunesië is gearresteerd. Dit berichtte de nieuwszender al-Arabiya. De andere dader werd gedood in een vuurgevecht met leger en politie.

Update 15.54 – Rutte: Dit zijn achterlijke idioten

Onze rechtsstaat is sterker dan terreur.” Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in Brussel na afloop van een tweedaagse Europese top in reactie op de aanslagen in Frankrijk en Tunesië. “Dit laat opnieuw zien dat we pal moeten staan voor onze democratische rechtsstaat. Handen af van onze vrijheid!” Nederlanders kunnen zich veilig voelen, stelde premier Rutte. “Onze diensten en mensen doen er alles aan om Nederland ook veilig te houden.” Volgens Rutte is ‘het beste antwoord dat we kunnen geven aan deze achterlijke idioten die aanslagen plegen, is door te gaan met de manier van leven zoals we dat gewend zijn’.

Update 15.49 – Beeld: doodgeschoten terrorist

Update 15.41 – Schutters kwamen met rubberboot aan land

De twee schutters die vrijdag dood en verderf zaaiden in de Tunesische badplaats Sousse kwamen per rubberboot naar het strand waar ze hun bloedige spoor begonnen. Volgens ooggetuigen hadden de twee daders hun kalasjnikovs in ingeklapte parasols verborgen. De twee kwamen aan land op het strand van hotel Impérial Marhaba.

Update 15.29 – Zes Nederlanders in hotel

Reisorganisatie TUI (Arke en Holland International) heeft zes Nederlandse gasten zitten in het hotel Imperial Marhaba in Sousse, waar vrijdagmiddag een aanslag plaatsvond. Een woordvoerster kan nog niet zeggen of de zes Nederlanders het goed maken of slachtoffer zijn geworden van de aanslag. “Dat zijn we nog aan het uitzoeken.”

Update 15.06 Asscher: geen concrete aanwijzingen dat Nederland ook doelwit is

Er zijn geen ‘concrete aanwijzingen’ dat er een aanslag in Nederland zal worden gepleegd. Dat zei vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens zijn persconferentie vrijdagmiddag. Hij verving minister-president Mark Rutte die in Brussel zit vanwege de onderhandelingen over Griekenland. De aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit vandaag zijn volgens Asscher geen reden om het dreigingsniveau te verhogen. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland blijft substantieel. Het dreigingsniveau is nu de op een na hoogste van de vier niveau’s, minimaal, beperkt, substantieel en kritiek.

Update 15.02 Arke en D-reizen hebben gasten in hotel

Reisorganisaties Corendon en Neckermann (Thomas Cook) laten weten dat al hun Nederlandse reizigers in Sousse veilig zijn. Beide organisaties hebben het hotel Impérial Marhaba, waar de aanslag plaatsvond, niet in het assortiment zitten. Arke en D-reizen wel. Volgens een woordvoerster van Arke wordt op dit moment uitgezocht hoeveel Nederlanders er zitten en hoe het met ze is. D-reizen kan nog niets zeggen.

Update 14.42 Kalasjnikovs en handgranaten

Ooggetuigen melden dat er mer kalasjnikovs is geschoten en met handgranaten is gegooid. Volgens de eerste berichten zijn onder de slachtoffers Russische, Duitse en Britse slachtoffers.

Update 14.32 Geen gasten van Sunweb betrokken bij aanslag

Een woordvoerder van Sunweb laat aan ThePostOnline weten dat zij geen gasten in het hotel hebben zitten en “vrijwel zeker niemand” van hun gasten betrokken is bij de aanslag.

Update 14.30 Dodental nu 27

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunesië maakt melding van zeker 27 doden.

Update 14.19 Dodental opgelopen naar 19

Het dodental van de aanslag in Sousse is opgelopen naar 19, zo meldt het ANP op gezag van de Tunesische autoriteiten.

Update 14.10 Schokkende foto’s

Een ooggetuige heeft twee schokkende foto’s gedeeld via zijn Instagram-account.

 

#терактвтунисе

 

Een foto die is geplaatst door Petr (@chervonec) op

#теракт #тунис #терактвтунисе Сусс.

Een foto die is geplaatst door Petr (@chervonec) op

Update 14.09 Onduidelijkheid over Nederlanders

Het is nog niet duidelijk of er Nederlanders zijn die de aanslag op een toeristenhotel in de Tunesische stad Sousse hebben meegemaakt. Reisorganisatie TUI, reisbureau D-Reizen, de brancheorganisatie ANVR en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben er nog geen informatie over.

Update 14.02 Zeker zeven doden

Volgens Al Jazeera zijn er zeker zeven doden gevallen. Ook Twitter circuleren foto’s van mogelijke slachtoffers op het strand.

Update 13.55 Dode en gewonden

Volgens het ANP zijn er meerdere gewonden gevallen bij de aanslag. Minstens één schutter zou zijn gedood.

Update 13.47 Toerist meldt schoten op strand

Volgens deze Britse toerist wordt er op het strand nabij hotel ‘El Mouradi Palm Marina‘ geschoten en is er sprake van grote paniek.


Update 13.43 Kaart
Hier ligt Sousse:
kaart

Dit bericht wordt aangevuld

ANP/TPO