Opinie

Bonusquote: Geenstijl-reaguurder legt falen Nederlandse journalistiek uit

08-07-2015 22:09

“De Code van Bordeaux! De hele code van Bordeaux bestaat uit *zorgvuldig* omspringen met onderzoek en publicatie om de waarheid geen schade te doen.

En dan, in 1986, wordt het volgende extra punt toegevoegd:

“De journalist zal zich bewust zijn van het gevaar van door media verspreide discriminatie, en zal al het mogelijk doen om discriminatie te voorkomen, gebaseerd op, o.a., ras, sekse, seksuele geaardheid, taal, godsdienst, politieke of andere meningen en nationale of sociale afkomst.”

On. Ge. Loof. Lijk. Een hele lijst die gaat over eerbied voor de waarheid en dan een artikel die zegt dat die hele waarheid overboord mag als het lullig uitpakt op het discriminatievlak. In 1986 ontstond de “lügenpresse”.”

 

Een hbo-scholier journalistiek mailde Geenstijl met de vraag hoe het bij Geenstijl zit met ‘journalistieke ethiek’. LOL. Want dé reden van het succes van Geenstijl is juist het ontbreken van zoiets als ‘journalistieke ethiek’, die in Nederland altijd neerkomt op zoveel mogelijk niet vertellen, verdraaien en achterhouden en dat dan ‘genuanceerd verslag doen van de feiten’ noemen. Ook wij van TPO doen niet aan ethische richtlijnen voor journalistiek of Codes van Bordeaux. GS-reaguurder “omanders” legt nog even haarfijn uit waarom niet: omdat het per definitie de waarheid geweld aandoet.