Interview

Arnold Schwarzenegger: ‘I’m still in shape’

10-07-2015 12:25

Tussen de eerste en de huidige Terminator zit dik dertig jaar, maar dat maakt Arnold Schwarzenegger aka robot T800 niets uit, vertelt hij TPO.nl in Los Angeles.

Arnold Schwarzenegger is net afgeleverd in de Milk Studio’s in Hollywood met een gigantische SUV en dito bodyguards, die Arnold’s charisma, zo nu in zijn strakke kostuum, alleen maar versterken. Zijn pontificale doodskopring en zijn slangenleren laarzen geven hem evenwel ook weer een zeker ruig rock-’n-rollgehalte. Daarnaast ziet hij er met z’n 67 jaar nog zeer vitaal uit. “Ik voel mij nog 25”, zegt Schwarzenegger, “en met wat aanpassingen, kan mijn lijf nog prima in dat ritme mee.”

‘Stel alles af op je doel. Houd die in het vizier. Ik las dat driekwart van de Amerikanen werk heeft, dat ze haten. Jammer’

Nog steeds in vorm

Dat maakt zijn rol als de iconische robot T800 in de nieuwe Terminator Genisys toch legitiem, vermoedt hij. “En ik ben de enige niet. Kijk naar Liam Neeson of Sylvester Stallone. Het publiek houdt van helden, maar dan wel kwétsbare helden. En op onze leeftijd is het zeker niet vanzelfsprekend dat we alle klusjes zomaar klaren. Dus dan leven de mensen automatisch met ons mee. Spieren zijn niet belangrijk, geloofwaardigheid wel. Joh, Clint Eastwood had zijn grootste hits had ie toen ie allang een zestiger was.”

Alle usual suspects (Sarah Conner, Kyle Reese, en ja: Schwarzenegger als de Terminator) zijn in deze Genisys-editie weer present en ze vinden zichzelf voor en na Judgement Day pardoes terug in een bizarre versie van het jaar 1984. Bovendien krijgt het verhaal nog een verrassende twist. Arnold, die bijna al zijn stunts weer zelf uitvoerde (“Ik ben nog steeds in vorm”) stelt fijntjes: “De vierde Terminator was slecht, deze niet!”

Lezinkje a raison van 100.000 dollar

Maar toch, hij zou gemakkelijk op zijn vele lauweren als filmheld en succespoliticus kunnen rusten en zo nu en dan een lezinkje geven a raison van 100.000 dollar. Arnold kijkt weer veelbetekenend. “Ja, met die lezingen alleen al zou ik miljonair zijn. Maar ik moet altijd een doel hebben”, zegt hij, uw verslaggever indringend aankijkend.

Monter gaat hij verder: “En dat is ook mijn belangrijkste boodschap bij mijn motivatiepraatjes: stel alles af op je doel. Houd die in het vizier. Hoe jonger je begint, hoe beter het is. Ik las dat driekwart van de Amerikanen werk heeft, dat ze haten. Jammer. Ik focus mij altijd op het eindproduct.

‘De vierde Terminator was slecht, deze niet!’

Geen president van USA

“Mensen vroegen mij in de sportschool waarom ik altijd vrolijk was en lachte, terwijl de rest grimmig keek. Nou, zei ik dan, als ik deze duizend sit-ups heb gedaan, ben ik dichter bij mijn doel om wereldkampioen bodybuilding te worden. Die passie heb ik ook met films. Als ik nu zou stoppen, zou ik mij doodvervelen. Ik kan nog steeds niet zonder uitdaging.”

Heeft hij in dat kader, vragen we in LA, als oud-gouverneur wellicht nog bestuurlijke ambities? President van de Verenigde Staten bijvoorbeeld? Hij schudt zijn massieve hoofd en onthult een glimlachende muur van ivoor. “Nee, ik ga uitsluitend voor de hoofdprijs. En dat was natuurlijk het presidentschap. Maar door die stomme grondwet kan dat niet, want ik ben niet in Amerika geboren. Anders had ik mij acuut kandidaat gesteld. Trouwens, daar ben ik wel te oud voor: die grondwetswijziging ga ik niet meer meemaken. Helaas.”

Snapchat

Dit jaar is de in Thal, Oostenrijk, geboren beroemdheid opvallend actief op social media. Recent nog lanceerde hij een snapchatje vanuit Amsterdam. Is hij zo’n techie? “Zeker niet. Die credits gaan naar mijn assistent. Alles wat hij op social media-gebied voorstelt, daar ga ik gretig op in. En zo’n snapchat: als ik vroeger iets met de wereld wilde communiceren, dan moest dat via een journalist. Nu hoef ik jou niet meer te vermoeien met mijn bewondering voor die grachten, bruggen en pakhuizen, ik gooi dat er zo uit en wie weet, leren mensen er iets van.”

‘Ik ben geen typische bejaarde, hoor…’

In Terminator Genisys lijkt het alsof de tijd (in casu drie decennia) sinds de eerste editie geen vat heeft gekregen op Arnie, die zelf verklaart: “Dat is dankzij de computers. Uiteraard. Ik ben zo nu en dan totaal door die CGI-wasstraat gegaan. Mijn bewegingen, mijn gezichtsuitdrukkingen, die zijn frame voor frame gedigitaliseerd en ja, verjongd, zogezegd. De verleiding is natuurlijk groot om de stunts ook via CGI te doen, maar daar moet je een balans in houden, dat is old school gebleven, al kan ik ook weer niet door een muur heen. Nee, zelfs ik niet.”

Pensioen

De digitale trukendoos werkt in het echte leven uiteraard ook niet. Dus leggen we Schwarzenegger het P-woord (Pensioen) voor. Hij begint meteen licht geconstipeerd te kijken. “Ik ben geen typische bejaarde, hoor…”

Om gloedvol te vervolgen: “Ik zit thuis niet in een schommelstoel weg te doezelen, of te mijmeren over het verleden. Al doe ik, geef ik toe, soms ‘s middags wel een dutje.”

 

Terminator Genisys draait nu in de bioscoop.