Opinie

Bonusquote: kroegbaas moet deuren sluiten dankzij ‘onrealiseerbaar’ rookverbod

12-07-2015 14:23

“Ik ben niet gehoord door de regering, die maar doorgaat met beleidsvoeringen die niet gerealiseerd kunnen worden. Ze worden bedankt.

Van Dongen, die de zestig nadert, kon niet meer werken zoals hij dat zelf wilt. Veel bezoekers van het café zagen De Klomp als een belangrijke ontmoetingsplek waar ze even een sigaretje konden opsteken. “Daarom ga ik dit café met pijn in het hart verlaten. Ik weet zeker dat ik in deze zaak gelijk heb: de cafés vallen door de nieuwe wetgeving met bosjes.

Daarmee refereert de kroegbaas ook aan de hoeveelheid inzet van politie-agenten. Er is in zijn ogen te weinig blauw op straat. “Ik ben daardoor een halve ton per jaar kwijt om de beveiliging op niveau te houden. Ik hoop nog altijd dat er straks iemand belangrijks opstaat die eens tegen de regering zegt: ‘Tot hier en niet verder’.”

 

Jac van Dongen uit Etten-Leur was hét gezicht van de kleine, éénspersoonkroegen in Nederland die er alles aan hebben gedaan onder het rookverbod uit te komen. Maar het mocht niet baten: ook in de kleine kroegen in Nederland mag niet langer worden gerookt. Voor Van Dongen reden om zijn kroeg De Klomp te verkopen. En zo werd er wéér een ondernemer in Nederland kapotgemaakt door rigide beleid dat überhaupt niet is na te leven.