Politiek

Oppositie wil geheim IMF-rapport over Griekenland boven water

14-07-2015 20:45

De Nederlandse regering moet het geheime IMF-rapport waarin wordt gesteld dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft dan nu wordt aangenomen, openbaar maken. Dat vindt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Het CDA heeft grote twijfels om onder strikte voorwaarden opnieuw 80 miljard euro over te maken aan Griekenland zoals maandag werd afgesproken in Brussel. Volgens het IMF-rapport zou Griekenland de eurolanden nog veel meer geld gaan kosten. Dat nu nog geheime rapport lijkt belangrijke informatie te bevatten die voor de zorgvuldigheid van het proces niet mag ontbreken, aldus Heerma. SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, 50PLUS, Partij voor de Dieren en Groep Bontes/Van Klaveren hebben Heerma laten weten dat ze zich achter zijn verzoek scharen om het IMF-rapport openbaar te maken. De Kamer debatteert donderdag met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en premier Mark Rutte over Griekenland.

Rapport: Dertig jaar geen Griekse aflossingen

Griekenland heeft veel meer hulp nodig om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan nu wordt aangenomen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vertrouwelijk rapport, dat in handen is van persbureau Reuters. Daarin stelt het IMF dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd drastisch is verslechterd. Daardoor loopt de staatsschuld van het land de komende twee jaar op tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie. Om de schuld weer houdbaar te maken, is dan ook veel meer schuldverlichting nodig dan de eurolanden nu overwegen te bieden.

Als de eurolanden vasthouden aan schuldverlichting via langere looptijden voor leningen dan is een dramatische verlenging noodzakelijk, stelt het IMF, inclusief een periode van zo’n dertig jaar zonder aflossingen. Anders zouden grote, directe afschrijvingen op de schuld moeten worden overwogen. Het IMF benadrukt dat de uiteindelijke keuze moet worden gemaakt door Griekenland en ‘zijn Europese partners’.

82 tot 86 miljard euro nodig

Het rapport volgt een dag nadat de eurolanden Griekenland met het mes op de keel akkoord wisten te laten gaan met de voorwaarden voor nieuwe financiële steun. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, zijn de eurolanden daarbij bereid de looptijd van hun kredieten te verlengen. Directe afschrijvingen zijn echter niet aan de orde. In totaal heeft Griekenland de komende jaren 82 tot 86 miljard euro nodig. Daarvan komt waarschijnlijk 40 tot 50 miljard euro uit Europese noodfonds ESM, als de onderhandelingen hierover de komende weken succesvol worden afgerond. De rest moet bij elkaar worden gebracht via leningen van het IMF en de opbrengsten van privatiseringen.

Lees ook

Reuters: Exclusive – Greece needs debt relief far beyond EU plans: secret IMF report

TPO/ANP