Binnenland

Politie betaalt schadevergoeding neergeschoten inbreker

16-07-2015 15:25

De agent uit Veghel die 2351,05 euro moet betalen aan een vluchtende inbreker die hij in 2012 in zijn been schoot, hoeft het geld niet zelf op te hoesten. De politie liet donderdag weten de schadevergoeding te betalen waar de inbreker volgens de rechtbank in Den Bosch recht op heeft.

Website Geenstijl begon woensdag een inzamelingsactie om de agent te helpen. Het doelbedrag van 3000 euro werd binnen enkele uren overschreden. De teller stond donderdagmiddag op ruim 14.000 euro.

Zowel de politieman als de politie is ‘positief verrast door deze publieke steun‘, maar ze hebben geen behoefte aan het geld. De politie wil de schadevergoeding op zich nemen, omdat de trainingen voor vuurwapengebruik destijds niet duidelijk genoeg waren.

Wat de agent betreft gaat het ingezamelde geld naar een goed doel. Geenstijl was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Overigens stelde de rechtbank dinsdag duidelijk in het vonnis dat de agent wel degelijk wist dat hij niet had mogen schieten. Hij haalde de trekker over toen de inbreker over een schutting probeerde te klimmen. Van dreiging of geweld was geen sprake, de bewoners waren bovendien niet thuis. Een beoordelingsfout, oordeelde de rechtbank, die hem los van de schadevergoeding alleen een voorwaardelijke boete oplegde. De agent erkende zelf ook direct dat hij de situatie verkeerd had beoordeeld.

Lees ook

Geenstijl-inzameling voor veroordeelde agent is moreel verwerpelijk