Reportage

Thierry Baudet roept op tot eensgezind geloof in oncontroleerbare cijfers

24-07-2015 13:45

Het is donderdagavond op de Amsterdamse Herengracht en dus is het weer tijd voor de borrel van het Forum voor Democratie. Voorzitter Thierry Baudet spreekt de aanwezigen toe. Het irriteert hem dat in de media steeds dezelfde economen worden gevraagd: Sweder van Wijnbergen, Sylvester Eijffinger en Bas Jacobs. Volgens Baudet zitten zij er met hun voorspellingen steeds naast en dus is het tijd om andere economen aan het woord te laten. Met name monetair economen zouden nuttige zaken over de euro kunnen zeggen, aldus Baudet. Vanavond een poging.

Bruno de Haas vertelt over de mislukking van de euro, waar hij eerder een boek over schreef. Door de euro daalde de rente op Griekse staatsleningen naar Duits niveau want beleggers gingen ervan uit dat Duitsland zou bijspringen als het mis zou gaan. Griekenland leende veel te veel en het tekort op de handelsbalans schoot omhoog. Volgens De Haas is Griekenland geen uitzondering: het is pas het begin van de problemen.

Transferunie

De euro werkt volgens De Haas niet omdat de eurolanden te verschillend zijn. Hij houdt ons voor dat de euro de Duitsers welvarender maakte, maar de Italianen armer. De transferunie is volgens hem pas net begonnen want hij rekent ons voor dat Nederland binnen 50 jaar weleens vijf keer het Bruto Nationaal Product naar het zuiden zou moeten sturen. Volgens De Haas gaat het met Griekenland alleen maar slechter omdat er door de bezuinigingen vraaguitval zal komen, een recessie en vervolgens een depressie.

De oplossing is volgens De Haas simpel: Nederland moet ordentelijk uit de euro stappen. Dat kan door een goede wisselkoers te kiezen, nieuwe bankbiljetten in de pinautomaten te stoppen en de banken een paar dagen te sluiten om de systemen aan te passen. Op korte termijn zal er schade zijn en die zou de overheid moeten compenseren. Maar binnen 20 jaar zou de winst uiteindelijk 7100 tot 9800 extra inkomen per huishouden per jaar zijn.

Nederland moet deze stap volgens De Haas zelf zetten want Duitsland laat om historische redenen de euro niet vallen. Applaus.

Goede timing

Baudet’s Forum voor Democratie heeft een goede timing: in de zomer organiseert niemand politieke bijeenkomsten en dus zijn deze zomerse borrels een schot in de roos. Het probleem zit niet in de vlekkeloze organisatie met wijn, bier, zoutjes en ventilatoren, maar in de inhoud en het netwerk. Hoewel De Haas een prima spreker is, blinkt zijn verhaal niet uit in originaliteit. De analyse van vanavond hebben we al heel vaak gehoord.

Baudet kondigt deze presentatie aan alsof er iets unieks gaat volgen. Het enige wat uniek is, is dat De Haas cijfers noemt wat de transferunie Nederland gaat kosten en wat een uittreding op termijn oplevert. Het probleem ligt voor de hand: De Haas is de enige met deze cijfers, niemand weet hoe ze tot stand komen en niemand kan ze controleren. Toch worden deze door niemand in de zaal betwijfeld. Ze komen namelijk uit een betrouwbare – want eurosceptische – bron. Belangrijker is echter dat deze cijfers niet in “de mainstream media” worden gebracht, zoals een bezoeker het mij uitlegt.

Rituele cijfers

Wat voor de aanwezigen een sterkte is, is voor de rest van de wereld de ultieme zwakte. Dat is ook te zien aan het aantal politici wat deze borrels weet te vinden. Baudet’s netwerk is mager. Alleen PVV-Kamerlid Harm Beertema en een Amsterdams duo-gemeenteraadslid van het CDA geven acte de presence. Zo wordt het natuurlijk niks met die uittreding van Nederland. Deze bijeenkomsten zijn vooral een ritueel waar de aanwezigen hun lijden aan de EU kunnen delen, dan een poging tot echte politieke invloed.

Toch staat ook deze tweede editie de zaal vol gedreven burgers. Baudet loopt op iedereen af, heet iedereen welkom en stelt zich persoonlijk voor. Hij komt mij melden dat hij “echt niks tegen homo’s heeft” en laat mij en Arno Wellens – die boos was over mijn stuk van vorige week – elkaar de hand schudden. Baudet spreekt de zaal enthousiast toe. Hij wil de wereld “verbinden” in het gevoel tegen de EU, zegt hij: of men nou links of rechts is, dat maakt niet uit. “Hier zijn we allemaal samen.”

Maar het lijkt vooralsnog een gezelschap met opmerkelijk weinig politieke invloed.

In de maand juli organiseert ThePostOnline een crowdfunding-actie: stuur Chris Aalberts vanaf september naar Brussel om twee keer per week verslag te doen van Europese politiek. Je kunt ook bijdragen aan deze actie. Lees hier meer.