Buitenland

Vrouw in L.A. pakt wapenstok politie van grond, kan levenslang cel krijgen

24-07-2015 13:13

Een dakloze, verwarde vrouw die in Los Angeles tijdens een gevecht tussen politieagenten en een andere dakloze een op de grond gevallen wapenstok opraapte wordt mogelijk veroordeeld tot levenslang. Omdat de vrouw al twee keer eerder is veroordeeld, krijgt ze de ‘three strikes out‘-behandeling: bij de derde veroordeling, ongeacht het misdrijf, een levenslange gevangenisstraf.

Op een video van beveiligingscamera’s is te zien hoe de vrouw in maart van dit jaar betrokken raakte bij een vechtpartij met agenten waarbij een andere dakloze door de politie werd doodgeschoten. Zichtbaar is hoe de vrouw de wapenstok opraapt en deze dreigend opheft naar een agent. Daarna wordt ze overmeesterd.

Het dreigende levenslang heeft veel ophef veroorzaakt in Los Angeles. Veel burgeractivisten bekritiseren de wet die ‘three strikes out‘ mogelijk maakt.

De aanklager die de vrouw voor levenslang in de cel wil hebben laat aan Reuters weten dat de zaak zo helder als glas is. “Een poging om een agent te slaan is gewoon een aanval”, aldus de aanklager.

Volgens de advocaat van de vrouw lijdt zijn cliënte aan “schizofrenie, een bipolaire stoornis en een depressie en waren haar eerdere veroordelingen het gevolg van misdrijven die mede door haar aandoeningen werden veroorzaakt”.