Buitenland

Brits graafschap Kent, met kustplaats Dover, bezwijkt onder vluchtelingenstroom

30-07-2015 23:26


Het Britse graafschap Kent, waarin ook de havenstad Dover ligt, begint te bezwijken onder de enorme toestroom van vluchtelingen uit Frankrijk. Vooral het aantal minderjarige asielzoekers legt een grote druk op hulpverlenende instanties.

Het graafschap heeft de noodklok geluid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en vraagt de rest van Zuid-Oost Engeland om hulp bij het plaatsen van minderjarige asielzoekers in pleeggezinnen, meldt The Guardian.

Sinds april dit jaar is het aantal kinderen, sommigen 12 jaar oud, dat asiel aanvraagt gestegen naar 605 aanvragen. Veel van deze kinderen komen uit een oorlogssituatie en zijn getraumatiseerd.

Ook de verkeerssituatie in het graafschap begint problematisch te worden. De snelweg M20 van en naar Dover is inmiddels veranderd in een enorme parkeerplaats voor vrachtwagens.

Door de problemen met vluchtelingen bij de ingang van de Kanaaltunnel in Calais en stakingen bij het personeel van de veerboten zijn wachttijden voor vrachtwagenchauffeurs opgelopen tot meer dan 18 uur.

Door de aanhoudende opstoppingen bij de tunnel en veerdiensten is de politie in Kent sinds eind juni bezig met ‘Operation Stack‘: het in goede banen leiden van de rijen vrachtwagens die op de M20 worden geparkeerd.

Dit heeft de politie al één miljoen pond extra gekost. Er moeten nu nog meer agenten worden ingezet omdat de huidige polittiemacht het werk niet meer alleen aankan.

Omdat ook de vele Britse gezinnen die op vakantie gaan, of er weer van terugkomen, gebruik willen maken van de veerdiensten of de tunnel is het probleem nog groter geworden.

Het lijkt de autoriteiten maar niet te lukken om de vertragingen enigszins te doen afnemen, wat ze op de nodige kritiek komt te staan.