Binnenland

Kosovaren ‘asielhoppen’ en misbruiken Nederlandse terugkeervergoeding

30-07-2015 20:20

Kosovaarse asielzoekers komen naar Nederland om kans te maken op een terugkeervergoeding. Dit zegt Martin Wyss van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in EenVandaag.

Ze zouden ‘asielshoppen’ en op die manier het land uitkiezen waar de terugkeerregeling het hoogst is. In Nederland kan die voor Kosovaren oplopen tot 1750 euro.

Het is sinds eind 2014 makkelijker geworden voor Kosovaren om door Servië te reizen en dat zorgt voor een enorme uittocht.

Na Syrië, komen de meeste asielaanvragen in Europa het afgelopen jaar uit Kosovo, slechts 6 procent van de Kosovaren krijgt daadwerkelijk asiel. Nederland wordt steeds populairder onder Kosovaren vanwege de hoge terugkeerpremie.

Volgens Wyss moet er één terugkeerregeling komen waarbij de premie gelijk wordt getrokken. “Er zijn mensen massaal op de vlucht uit conflictgebieden zoals Syrië, maar tegelijkertijd zoeken mensen uit de Balkan hier hun heil voor betere toekomstperspectieven”, zegt hij. “Overheden moeten deze twee stromingen van migratie scheiden en anders behandelen.”

Anp