Opinie

Lopend Vuul – Lubliek ovel Twittel-#Ophef!

10-08-2015 12:01


 

Maandag 10 augustus, 10:51 uur:

Het Twitter-account @tponl twittert de tekst: “‘Tv-plesentatol wacht stlaf om belediging Mao'”. Daarbij een linkje naar een ANP-nieuwsbericht dat de titel TV-presentator wacht straf om belediging Mao heeft.

 

10:55 uur:

Een medewerker van de publieke omroep Twittert dat dit dus niet mag.

 

10:56 uur:

Dezelfde medewerker Twittert nog zestien keer dat dit dus niet mag. De medewerker in kwestie heeft rood haar, dus is beslist geen Chinees.

 

11:11 uur:

Andere, niet-Chinese, Twitteraars starten een #OPHEF!. Er wordt getwitterd dat dit niet MAG, dat het ‘in de toekomst moet worden verboden’ en dat er ‘excuses’ moet worden gemaakt.

 

12:03 uur:

VARA-schandpaal- en lastersite Joop.nl publiceert een brekend artikel, getiteld: ‘ThePostOnline maakt racistische grappen op Twitter…Heel China terecht kwaad op ThePostOnline…Chinese kerken en tempels in brand gestoken, schuld van ThePostOnline…Extreem-rechtse website moet worden verboden aldus Opiniepeiling EenVandaag...’

 

12:12 uur:

Spoedvergadering op redactie nrc.next. Aanwezig zijn twaalf jongens met een knotje en 116 vrouwen die er allemaal hezelfde uitzien. Overwogen wordt een ‘timeline’ met ‘infographic’ over het ‘racistische haatinternet’ op de voorpagina te plaatsen in de courant van de volgende ochtend.

 

12:33 uur:

Spoedvergadering met alle chefs, middagchefs, sous-chefs, deelchefs en de adjunct-adjunct-hoofdredacteur (adjunct- en hoofd-redacteur zijn op vakantie, red.). Overwogen wordt om de rubriek Lopend Vuur over de ophef rond de omstreden rechtspopulisische webzijde The Post Online op de voorpagina van de volgende ochtend te plaatsen. Haro Kraak, Sterre, Linde, Mees, Splinter, Loes, Diesel en De Ombudsvrouw (lol) zijn tegen. De Ombudsvrouw (lol) wil alleen akkoord gaan als ‘Chinezen’ voortaan ‘Nederlandse-streepjes-van Chinese afkomst zijnden’ worden genoemd in de courant.

 

13:03 uur:

ANP-Persalarm. Titel: Bekende website maakt racistische grap over Chinezen. Veel ophef op Twitter.

 

13:04 uur:

ANP-persalarm-bericht citeert zeventien diverse Tweets van zeventien volstrekt onbekende Twitteraars die hun afschuw uitspreken over de ‘haatzaaiende racistische grappen’ van ‘het extreem-rechtse ThePostOnline, opgericht door TMG en Geenstijl’.

 

13:13 uur:

Crisisvergadering bij de NPO (alle vier mensen die niet op vakantie zijn komen op het Mediapark bijeen). Overwogen wordt dezelfde avond nog een thema-avond over ‘de gekwetste Chinezen in Nederland’ te maken. Voorstel wordt unaniem aangenomen. Een 56-jarige mevrouw met kort kapsel en een leesbril aan een koordje zal het concept en script schrijven.

 

13:56 uur:

Pieter Klein, adjucnthoofdredacteur RTL Nieuws, schrijft op de site van RTL Nieuws een woeste column van 1699 woorden waarin excuses worden geëist aan de gehele ThePostOnine-redactie voor het ‘aanhoudend lasterlijk bejegenen van Chinezen, toch al een gekwetst en onderdrukt volk zonder humor’.

 

14:02 uur:

BNR-hoofdredacteur Sjors Frølich eist een cordon sannitaire om TPO.NL.

 

14:07 uur:

Ook Roelof Hemmen, anchor bij RTL en BNR, schrijft een column over de kwestie op de site van RTL Nieuws. In zijn column getiteld Hoe ik ooit liefdevol voetbalde met negenennegentig gehandicapte blinde Chineesjes verhaalt hij hoe hij ‘tranen in zijn ogen’ kreeg toen hij de ‘gemene en kwaadaardige’ grappen over Chinezen las. Met veel adjecieven en pathetische verwijzingen naar met name zichzelf verhaalt hij over zijn ‘lange tijd in het prachtige en vreedzame China’ waar de mensen ‘zo lekker gewoon zijn gebleven en dit soort grappen niet hebben verdiend’.

 

14:13 uur:

Zanger Gordon laat op zijn facebook-pagina weten niks met Chinezen te maken willen hebben.

 

14:14 uur:

Zanger Grard Joling laat op zijn Facebook-pagina weten ‘zes poltie’s nummeltje veeltien met witte lijst’ te hebben besteld.

 

14:27 uur:

Daphne Bunskoek maakt excuses namens alle Chinezen wereldwijd. ‘Ook namens alle cabaretiers die ooit in een programma van mij hebben gezeten’.

 

14:38 uur:

De NPO-thema-uitzending is rond. Er zal een Chniese schoolklas worden uitgenodigd om een debatwedstrijd te organiseren. Verder zullen er cabaretiers worden uigenodigd om onder leiding van Jelte Sondij (zelfs reserve-van-reserve-presentator Art Rooijakkers was óók al op vakantie) te discussieren over ‘de grenzen aan de grap’. Quinsy Gario zal een ‘performance art’ opvoeren en Rob Geus zal enkele, voorgeslecteerde, door Franse topchefs gerunde Chinese restaurants in het Gooi aan een keuring onderwerpen om de mensen te laten zien dat de ‘zogenaamde vieze Chinese restaurants’ een mythe zijn. De thema-uitzending zal rond 00:14 uur worden uitgezonden op NPO3. “Juist rond middernacht zitten veel Chinese jongeren zich te vervelen en te zappen”, verklaart NPO3-netcoördinator Janneke Sterremees (2,5 ton per jaar) de keuze voor het late tijdstip op een zender waar sowieso nooit iemand naar kijkt.

 

15:05 uur:

Via de Facebook-pagina ‘Wij Blijven Nummertje 13 Met Witte Rijst Eten’ hebben zich al 16329 millennials aangemeld voor een Mars Tegen Kwetsende Grapjes op het terrein van de UvA. Ook Abdelkader Jihad Katsjing en Rapper Abba zullen acte de presence geven met een multimediale presentatie over de verborgen anti-Palestina en anti-China-boodschappen in de nieuwe Windows 10.

 

15:55 uur:

nrc.next en Volkskrant komen met een extra online en print-editie waarin bekende en onbekende opiniemakers hun licht zullen laten schijnen over ‘de vrijheid van meningsuiting op internet, humor, en de grenzen of verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken’.
Kustaw Bessems zal in het anonieme hoofdredactionele commentaar uitleggen dat ‘aanhoudende kwetsende grappen over Chinese-streepjesnederlanders’ voor hem een reden waren ‘PvdA-lid te worden’ en waarom hij dat lidmaatschap al die tijd zo hardnekkig heeft ontkend.

 

15:59 uur:

Volkskrant en nrc.next maken bekend dat het alleen een online editie wordt omdat de drukkers weer staken.

 

16:03 uur:

Twaalf jongeren met bivakmuts en gewapend met honkbalknuppels en molotovcocktails proberen het redactiekantoor van TPO te bestormen. Volgens een persverklaring willen de bestormers ‘het verschillige fatsoen overbrengen op de TPO-redactie’. Helaas bestormen ze een peuterspeelzaal naast de TPO-redactie. Vier kinderen verbranden levend. Geen enkele dader wordt gepakt omdat de politie staakt. Advocaat Sidney Smeets laat in het Parool weten dat het ‘sowieso extra kwetsbare jongeren zijn die zoiets doen’ en we ‘niet te hard moeten oordelen’.

 

16:16 uur:

De Chinese activist en kunstenaar Wie Wie Li Wang Nihow kondigt aan het Plein in Den Haag te zullen volkalken met pindakaas ‘als protest tegen de voortdurende onderdrukking van Chinezen in Nederland’. Minister Ploumen zegt subsidie toe.

 

16:38 uur:

Tanja Jess twittert dat ‘alle Chinezen in gaskamers moeten verdwijnen’. Enorme ophef onder BN’ers is het gevolg.

 

16:39 uur:

Tanja Jess verdwijdert haar tweet en Twittert dat haar account is gehackt.

 

16:40 uur:

Tanja Jess twittert dat ‘TPO zeker alle Chinezen in gaskamers wil hebben met hun misselijke grappen’. De tweet wordt 1173 keer geretweet. 113 keer daarvan door Peter R. de Vries.

 

16:48 uur:

Onder de kop Glipjes!!! plaatst Glamorama screenshots van werkloze BN’ers die zich op Twitter uitspreken tegen Chinezenhaat. Opvallend is dat de meeste BN’ers denken dat het de schuld van Wilders is.

 

17:03 uur:

Radio Eenvandaag heeft een thema-uitzending met als titel Chinezen zijn we allemaal. Helaas luistert er niemand omdat de vaste luisteraar net voor aanvang van de uitzending is overleden aan de warmte in bejaardentehuis Zonnebocht. De volgende uitzending van Radio EenVandaag zal gaan over de werking van het Hitteplan in Nederland.

 

18:18 uur:

De #OPHEF! is helemaal weg. Het is dan ook etenstijd.

 

19:19 uur:

Op Twitter geen spoor meer van #OPHEF! Alle trending topics gaan over de televisieprogramma’s van dat moment. De tweets over de televisieprogramma’s zijn overigens exact hetzelfde als elke andere dag. De Twitteraars die er over Twitteren ook.

 

21:20 uur:

Iemand op Twitter laat een foto van een sombrero zien met daarbij de tekst: ‘Viva Mexico!’. Dat mag dus niet. Er ontstaat enorme #OPHEF! over op Twitter.

 

21:27 uur:

Spoedvergadering bij de NPO en de courantenredacties…