Media & TV

Rechter: Powned mocht geheime beelden Onno Hoes niet uitzenden

12-08-2015 12:26

Met update – Omroep Powned had geen heimelijk gemaakte opnames van een privéafspraak van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) mogen uitzenden. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een uitspraak in de civiele zaak die Hoes tegen de omroep had aangespannen over de stiekem opgenomen beelden van afspraakjes die hij had met een jongeman. De affaire leidde tot het aftreden van de burgemeester.

Inbreuk op privéleven Hoes niet gerechtvaardigd

Naar het voorlopige oordeel van de rechtbank is een burgemeester weliswaar ‘een publieke figuur, maar niet zonder meer vogelvrij, zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon’. Volgens de rechter was er geen sprake van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera. De inbreuk op het privéleven van Hoes is volgens de rechter ‘in dit geval niet gerechtvaardigd’.

Beelden moeten van internet verdwijnen, kopie materiaal naar Hoes

Powned moet nu zorgen dat de fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn. Omdat gebleken is dat de beelden ook nog eens deels gemanipuleerd zijn weergegeven, moet Powned een kopie van alle gemaakte beeld- en geluidsopnamen aan Hoes overdragen zodat hij deze verder kan onderzoeken. Tijdens de rechtszaak in juni bleek dat de beelden al door de omroep waren verwijderd van de website en van Uitzendinggemist.nl. De rechtszaak is hiermee nog niet afgerond. Er loopt nog een bodemprocedure.

Het Openbaar Ministerie (OM) oordeelde in mei dit jaar dat er geen strafbare feiten waren gepleegd. Daarom seponeerde het OM de aangifte van Hoes. De oud-burgemeester van Maastricht startte toen een civiele procedure.

Update 16.06 – Powned in beroep tegen uitspraak

Powned is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam en blijft van mening dat uitzending van de beelden van een privéafspraak van Onno Hoes gerechtvaardigd was. De omroep gaat in hoger beroep zodra de bodemprocedure is afgerond en de rechtbank een definitieve uitspraak doet, kondigt advocaat Cor Hellingman aan.

“Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt”, zegt Hellingman namens de omroep. Powned blijft achter de keuze staan om beelden uit te zenden die met een verborgen camera zijn gemaakt, benadrukt de advocaat.

Lees ook

Gehele uitspraak van de rechtbank Amsterdam