Politiek

Hennis-in-Chief: Geen zorgen, de JSF is ‘superieur’

14-08-2015 11:30

Zorgelijk bericht eind juni: uit een uitgelekt testrapport bleek dat de JSF het in een zogenaamd dogfight had afgelegd tegen een F-16. Dat is natuurlijk niet goed daar het toestel de F-16 nou juist moet vervangen. Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer dat de belastingbetaler zich geen zorgen hoeft te maken: ‘de operationele toestellen beschikken over een uitgebreid pakket aan sensoren en wapens die de F-35 superieur maken aan andere gevechtsvliegtuigen’.

‘Wendbaarheid heeft minder grote rol’

De kritiek berust op een verslag van een F-35 testvlucht die in januari 2015 werd uitgevoerd in het kader van het technische testprogramma. Deze testvlucht had tot doel de vliegeigenschappen van de F-35 te beoordelen bij agressieve en abrupte manoeuvres. Hiertoe werd een Basic Fighter Maneuvers trainingsmissie gevlogen met een F-16 als ondersteunend toestel. Tijdens deze testvlucht bleek de F-16 wendbaarder dan de F-35.

Deze constatering is volgens Hennis ‘niet verwonderlijk omdat wendbaarheid in het operatieconcept en het ontwerp van de F-35 een minder grote rol speelt dan bij de F-16’. Daarnaast is met het oog op de veiligheid in de huidige versie van de F- 35 vliegtuigsoftware de wendbaarheid van het toestel beperkt ten gunste van verhoogde stabiliteit:  “Het uitgangspunt is dat het toestel op geen enkel moment ‘onbestuurbaar’ mag zijn.”

Maar wat als een JSF onderschept wordt door een F-16?

Dat gaat niet gebeuren, schrijft Hennis. De JSF is volgens haar onder andere ontworpen om vijandelijke toestellen op grote afstand te bevechten en uit te schakelen. Hennis: “De operationele toestellen beschikken daartoe over een uitgebreid pakket aan sensoren en wapens die de F-35 superieur maken aan andere gevechtsvliegtuigen.”