‘Pleurt op nou’: Rotterdammers niet blij met kunstwerk

19-08-2015 10:51

De ‘ballen’ van Rotterdam, het geplande kunstwerk Kissing Earth bij het Centraal Station, kon zich al op weinig hartverwarmende reacties verheugen. “Kom, we bouwen een nieuw station en dan tyfen we er ‘n paar kloten voor zodat je er niets meer van ziet!”, zo twitterde auteur Tjeerd Langstraat, destijds. Nu de proefopstelling in de vorm van een opblaasbare variant van de Wereldbollen voor het station te zien is zijn de reacties alleen nog maar heftiger. Facebookgroep ‘Pleurt op met je ballen’, staat dan ook opnieuwe bol van de reacties.

Ideale bollen

“Ze zijn niet alleen lelijk, maar ze staan ook in de weg van wat er daar wél mooi is: ons prachtige station, de ruimte, de stad”, zo stelt de beheerder van de pagina. “Ik zit echt niet te wachten op twee uit de kluiten gewassen citroenschillen die ontiegelijk in de weg liggen”, zo reageert iemand verder. Een ander suggereert dat Tsjernobyl ook een leuke plek is voor de bollen.

De proefopstelling is om de ideale grootte van de bollen te bepalen. De gemeente heeft beloofd een half miljoen te reserveren voor het werk van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Al naar gelang de uiteindelijke grootte kan het echter wel anderhalf miljoen gaan kosten. Dat extra geld moet dan van sponsoren komen. “De enige die hieraan zou kunnen willen meebetalen is een rijke Amsterdammer, om ons te zieken”, zo zegt de beheerder van de Facebookpagina tegenover het AD.