Regio

‘Politie gebruikte buitensporig geweld bij neerschieten asielzoeker Winterswijk’

19-08-2015 12:44

Bij de arrestatie vorige week in Winterswijk van een uit Kameroen afkomstige 27-jarige asielzoeker heeft de politie buitensporig geweld gebruikt door op de verdachte te schieten. Dat zegt de advocaat van de verdachte tegen Omroep Gelderland.

De raadsman twijfelt ernstig aan de noodzakelijkheid van het politiegeweld. Volgens hem had zijn cliënt mogelijk een psychose toen hij met een paal ruiten van auto’s insloeg. “Maar uit niets blijkt dat hij een gevaar was voor de andere asielzoekers of het personeel van het AZC”, aldus de advocaat.

Wel bedreigde de verwarde asielzoeker twee agenten.

De asielzoeker werd door wee kogels geraakt: één keer in zijn knie en één keer in zijn voet. Inmiddels is een teen geamputeerd.

Als het aan de advocaat ligt worden verdere stappen ondernomen tegen de politie, maar daarvoor moet zijn cliënt eerst toestemming geven. Die is momenteel nauwelijks aanspreekbaar door de behandelingen in het ziekenhuis.

De asielzoeker ging destijds waarschijnlijk door het lint omdat hij recent te horen had gekregen dat zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen, aangezien hij via Spanje Europa binnenkwam en dus daar asiel moet aanvragen.

Politie en justitie hebben deze zaak nog in onderzoek, wat standaard is als er door de politie vuurwapens worden gebruikt, en doen tot die tijd geen mededelingen.