TPO Cult’s tips voor Lowlands 2015

19-08-2015 13:13

De zoektocht naar een goed schema is op elk festival weer een drama. Daarom stelt ThePostOnline een route voor om zowel headliners als de kleine obscure bandjes te zien. En we doen uiteraard iedere dag verslag hier!

Tove Lo
14.30, Bravo
Je reinste popmuziek, maar dan net even wat leuker dan Rihanna en Miley Cyrus. Tove Lo is veelzijdiger en heeft net even wat meer een edgy ‘randje’, om in cliché termen te vervallen. Beschrijft het dan wel weer prima. Dansbaarder, elektronischer en haar soms rauwe stem maakt het af.

James Bay
15.15, Heineken
Zijn lange manen verstopt hij steevast onder een hoed en hij wordt zelden gezien zonder akoestische gitaar om zijn schouder. Daarmee vertolkt hij loepzuiver gevoelige liedjes. Een singer-songwriter pur sang, maar wel een originele.

The Staves
17.30, India
Ze danken hun carriere aan Tom Jones, zeggen ze zelf. Maar dat ze naast onwijs getalenteerd samen zijn opgegroeid, is misschien nog wel een belangrijker factor in het succes van The Staves. De drie folky dames gaan op hun nieuwe album net iets meer los en kunnen daarmee de India gegarandeerd overrompelen.

Mark Ronson
18.15, Bravo
Mark Ronson maakte hét nummer van 2015 voor 2015 daadwerkelijk was begonnen, volgens sommigen. Hoe dan ook, de Uptown Funk-genie komt op Lowlands een DJ-set doen. Dansen op Ronson’s deuntjes, dus. En niet alleen zijn eigen, hij schijnt zijn hele platencollectie mee te nemen.

Shamir
19.19, India
Hij mag in zijn thuisland nog niet eens legaal drinken, maar zijn muziek klinkt alsof hij de jaren 90 vrij bewust heeft meegemaakt. Shamir maakt heerlijke electropop en heeft daar bovenop nog eens een fantastische stem. Zijn hits zijn dansbaar, maar wie het album luistert, ontdekt dat er veel meer in de jonge zanger en muzikant zit.

Paolo Nutini
20.00, Alpha
Hij heeft wel eens gezegd dat hij naar Utrecht wil verhuizen omdat hij zo gek is op de stad. Helaas zit hij komend weekend gewoon in de polder, maar gelukkig wel om New Shoes, Jenny Don’t Be Hasty en Iron Sky voor ons te zingen. Zijn laatste show in de Heineken Music Hall was verschrikkelijk goed, hopelijk doet hij dit weekend hetzelfde.

Kurt Cobain: Montage of Heck
00.00, Echo
Stel je er niet op in dat je de Echo vrolijk verlaat als je Kurt Cobain: Montage of Heck hebt gezien. Maar wauw, wat is ‘ie goed.
https://www.youtube.com/watch?v=WiCkJyeB0Vw

Zaterdag

Jose Gonzales
12.00, Bravo
Het was een tijdje rustig rondom José Gonzales, maar de zanger en gitarist is er weer. En hoe. Met John Lennon-achtige liedjes staat hij dit jaar in de Bravo om het publiek op de vroege ochtend, twaalf uur is vroeg op een festival, te trakteren op fijne wakker word-muziek.

CUT_
13.00, X-Ray
Voor de muziek van CUT_ heb je geen drugs nodig, Belle en Sebastiaan (ja, echt) brengen je met hun muziek in extase. Het Nederlandse duo valt in voor Whilk & Misky en dat kunnen ze prima aan. Dans je kater eruit en geniet van de visuals, met een beetje geluk brengen ze die naast hun impro-elektronische muziek ook mee.

Rondé
13.50, India
Daarna kun je meteen doorrennen naar de India voor nog meer Hollandsche trots. De stem van frontvrouw Rikki heb je misschien al regelmatig langs horen komen: een remix van het nummer Run werd al gebruikt in een reclame. Live is deze band steen- en steengoed. Wees een hipster, straks kun je zeggen dat je ze in 2015 al op Lowlands hebt gezien.

The Bohicas
17.10, India
Een tikje puberaal, een vleugje punk en vooral een bom energie: als je vlak voor je gaat eten nog even je hamburger eraf wil dansen, kan dat bij The Bohicas. Met een beetje geluk staan er wat die hards vooraan en kun je een bescheiden pit bouwen.


18.00, Bravo
Lean On van Major Lazer heb je vast niet gemist. De stem in het nummer is van de Deense Mø. Die doet in d’r eentje ook hele toffe dingen. En is hypnotiserend en betoverend als ze op het podium staat. Op een vreemde manier. Bijna absurdistisch. Je moet het zien om te begrijpen.

Courtney Barnett
21.00, India
Het wordt bijna een beetje saai dat Courtney Barnett door iedereen wordt aangeraden. Maar het is nou eenmaal een onwijs toffe rockchick die een goede show gaat weggeven. Geloof ons. Dit gaat goed worden.

Zondag

Rhodes
11.50, India
Hij is bang om zichzelf terug te horen. Dat is vreemd, want Rhodes maakt prachtige muziek. Misschien een beetje melancholisch, maar dat is prima om de zondagochtend mee te beginnen. Je kater eruit wiegen.

MyBaby
13.05, Lima
De muziek die je online kunt vinden van MY BABY is niet echt representatief voor wat ze live doen. Live improviseren ze er geheel op los. “Live speel je met een zaal vol mensen, die wil je energie kunnen geven en kunnen laten dansen,” vertellen ze. Dat lukt ze over het algemeen prima.

Concertgebouworkest
14.00, Alpha
Klassieke muziek op Lowlands? Eén tip: gewoon doen.

Magnifique Burlesque Poëtique
16.00, Romeo
Literatuur ontmoet burlesque! Lowlands omschrijft het als “een duivelse show vol taalacrobatiek, buikdanseressen, satanische clowns en goddelijke muziek!” Dat moeten we maar geloven, want beeld is er nog niet. Je kunt onder andere circusdirecteur Alexis de Roode, dichters Hafid Bouazza, Andy Fierens, Anne Broeksma, Helena Hoogenkamp en Ditmar Bakker, danseressen Natsumi Scarlett en Xarah von den Vielenregen, magician Ramana en het Ohlala Quartet bewonderen. Tja. Meer weten wij ook niet.

Benjamin Clementine
17.00, India
Hij mixt klassiek, jazz, Afrikaanse muziek, soul en nog veel meer dingen tot zijn eigen stijl. En die stijl is subliem. Perfect voor op de zondagmiddag en een paar huilers in het publiek zijn gegarandeerd.

Tame Impala
20.40, Heineken
Een beetje psychedelische muziek is te vinden in de Heineken. Tame Impala neemt je mee op een reis vol spacende muziek. Sluit je ogen en laat je wegvoeren op de deuntjes van de band terwijl frontman Kevin Parker je vertelt waar je heen moet.

Oh Mega! Machine
21.30, Oh Mega!
De nieuwe Titty Twister. Wat het precies gaat worden is nog een geheim, maar we hebben gehoord dat het nog wel eens beter kan worden dan de Titty. Elke dag vanaf 21.30!

Beeld: Jelmer Visser