Binnenland

COA Brabant: Stop met inzamelen spullen voor asielzoekers

06-09-2015 16:48

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers roept Brabanders op geen spullen meer in te zamelen voor asielzoekers. ‘We kunnen er niets mee’, zegt het COA tegen Omroep Brabant. Brabanders zouden onder meer speelgoed, knuffels en voedsel willen geven aan asielzoekers in centra in Overloon, Breda, Oisterwijk, Eindhoven, Budel, Gilze-Rijen, Grave en straks ook Rosmalen. Bij Autotron in Rosmalen, waar binnenkort maximaal vijfhonderd asielzoekers worden gehuisvest, is het eerste speelgoed bijvoorbeeld al aangekomen. De groep asielzoekers die daar wordt ondergebracht bestaat echter uit volwassen mannen.

Robert Ploeg van het COA noemt de inzamelingsacties hartverwarmend maar overbodig. “Er zijn allerlei organisaties die kleding en voedsel voor ons regelen.”

Er zijn volgens Ploeg hele goede organisaties waar mensen terechtkunnen met hun spullen, zoals de kledingbank en de speelgoedbank. “Het zou stom zijn als wij zelf de hele organisatie van inzameling op ons nemen, als veel vrijwilligers bij instanties hetzelfde doen.”

ANP