Buitenland

Het masterplan van Angela Merkel: hoe Duitsland de vluchtelingencrisis opvangt

07-09-2015 15:04

Om de naar schatting 800.000 vluchtelingen adequaat te kunnen opvangen in Duitsland, heeft Bondskanselier Angela Merkel (CDU) een masterplan opgesteld om de eventuele problemen, en kosten, het hoofd te kunnen bieden. Dit plan presenteerde Merkel samen met haar vice-Kanselier Sigmar Gabriel (SPD) maandag in Berlijn.

Het plan komt in hoofdlijnen op het volgende neer:

Geld: er komt drie miljard euro extra vrij op de federale begroting. Deelstaten krijgen gezamenlijk nog eens drie miljard euro. Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt 400 miljoen euro extra voor ‘crisisbeheer’ in de gebieden waar vluchtelingen vandaan komen.

Politie: de komende drie jaar krijgt de politie er 3000 extra agenten bij. De vrijwillige politie krijgt er 10.000 extra agenten bij.

Onderkomens voor vuchtelingen: de komende tijd zal de staat extra hulp en ondersteuning bieden aan deelstaten waar in totaal zo’n 150.000 winterbestendige opvangplekken moeten worden gerealiseerd.

Cash voor vluchtelingen: gepoogd zal worden om vluchtelingen tijdens het begin van hun opvang zoveel mogelijk ‘in natura’ uit te betalen.

Beter onderscheid veilige landen, snellere uitzetting: de groep van ‘veilige landen’ moet worden uitgebreid met de landen Kosovo, AlbaniĆ« en Montenegro. ‘Gelukszoekers’ uit deze landen moeten zo snel mogelijk weer worden teruggestuurd naar het ‘veilige’ land van herkomst.

Eerlijke verdeling binnen EU: Merkel eist een ‘eerlijker verdeling’ van vluchtelingen in de EU-landen. Ook wil ze een meer doeltreffender bestrijding van ‘illegalie immigratie’ en moet de EU alles in het werk stellen om de crises waardoor mensen voor hun leven moeten vluchten te bestrijden. Vooral hiervoor krijgt het miniserie van Buitenlandse Zaken die 400 miljoen euro extra.

Goedkeuring: dit plan moet in oktober al worden goedgekeurd door de Duitse Bundestag (Tweede Kamer) en Bundesrat (soort Eerste Kamer die bestaat uit afgevaardigden van alle deelstaten).

 

Hieronder: Angela Merkel is erg populair onder vluchtelingen
HUNGARY REFUGEES MIGRATION CRISIS

HUNGARY REFUGEES MIGRATION CRISIS IRAQ BAGHDAD PROTEST IRAQ BAGHDAD PROTEST GERMANY REFUGEES MIGRATION CRISIS