Buitenland

Hongaarse minister van Defensie stapt op wegens vertraging bouw anti-vluchtelingenhek

07-09-2015 20:23

HUNGARY MIGRATION

 

De Hongaarse minister van Defensie, Csaba Hende, is opgestapt. Dit liet de Hongaarse regering van premier Orban maandag weten. Opvallend genoeg is Hende een vriend en vertrouweling van premier Orban.

Naar alle waarschijnlijkheid is de trage bouw van het anti-vluchtelingenhekwerk aan de grens met Servië de reden voor zijn vertrek.

Premier Orban zelf liet eind juli nog weten dat het hekwerk ‘uiterlijk eind augustus af moet zijn’ en dat verdere vertraging van de bouw ‘van nul en gener waarde’ is.

Maar volgens Hongaarse media speelt er meer. Zo zou er ruzie zijn in de top van het Hongaarse leger over de verregaande bevoegdheden die premier Orban wil toekennen aan het leger.

Het inzetten van het leger bij de grens met Servië is een wens van Orban, maar in strijd met de Grondwet. Een gedeelte van de legerleiding zou, aldus Hongaarse media, vrezen voor vervolging na het schenden van de Grondwet.

Het vier meer hoge hekwerk van zo’n 175 kilometer lang werd onder leiding van Hende gebouwd door militairen en werklozen die deelnemen aan ‘staatswerkprogramma’s’. Op enkele plekken na ligt er nog alijd weinig meer dan wat rollen prikkeldraad.

De vertraging heeft behalve met ongemotiveerde arbeiders ook te maken met de beperkte aanvoer van constructiematerialen: die worden namelijk gemaakt door gevangenen.

De minister van defensie zal nu worden vervangen door Istvan Simicsko, de huidge staatssecretaris van Sport.