Binnenland

‘Nederlands integratiebeleid niet berekend op toename asielzoekers’

07-09-2015 20:39

Het Nederlandse integratiebeleid is niet berekend op de toename van het aantal asielzoekers. Dat zeggen hoogleraren van de Rotterdamse Erasmus Universiteit in Nieuwsuur. Het beleid is door toedoen van de opkomst van anti-immigratiebewegingen en anti-islambewegingen grotendeels ontmanteld en vluchtelingen moeten nu zelf van alles regelen om te kunnen integreren,

Er is volgens hen nagenoeg geen hulp meer van de overheid voor asielzoekers die in Nederland willen integreren.

Voor de integratie in de Nederlandse samenleving zijn vluchtelingen steeds meer op zichzelf aangewezen. Er is minder budget voor begeleiding.

Vroeger werd er meer gedaan aan onderwijs, banenplannen en huisvesting voor nieuwkomers dan nu, aldus professor Migratiestudies Han Entzinger.

Het is echter belangrijk “dat nieuwkomers en zeker vluchtelingen snel een volwaardige plaats in de Nederlandse samenleving krijgen. Ook om te voorkomen dat straks hun kinderen in de problemen komen. Het zou anders tot langdurige problemen van werkloosheid en spanning kunnen leiden.”

“Er wordt veel nagedacht over grensbewaking en migratiebeleid, maar niet over de fase die daarna komt: de integratie van vluchtelingen”, voegt bestuurskundige Peter Scholten daar aan toe.

Investeren in onderwijs is belangrijk zodat scholen bij vluchtelingenkinderen het niet zelf hoeven uit te zoeken.

Anp