Politiek

PvdA-voorzitter Spekman: kritiek Rottenberg stom en fout

08-09-2015 12:10

De kritiek van PvdA-coryfee Felix Rottenberg op fractievoorzitter Diederik Samsom was ‘stom en fout’ en niet voor herhaling vatbaar. Dat zei PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag in een eerste reactie op de uitlatingen van Rottenberg in het tijdschrift Vrij Nederland.

Spekman:

 

“We branden als partij onze mensen veel te snel op. Dat moeten we niet doen en we moeten ook niet zo met elkaar omgaan. Ik heb dat Rottenberg laten weten en hij vindt het achteraf ook stom.”

 

Rottenberg is voorzitter van de PvdA-commissie die nieuwe kandidaten voor de Tweede Kamer zoekt, benadrukt Spekman. “Dit soort interviews moet hij niet geven. Hij moet objectief en onbevooroordeeld te werk gaan.” Spekman vindt niet dat Rottenberg moet opstappen. “Van fouten kan je leren. Hij moet weer door met zijn werk.” Het was Spekman die Rottenberg heeft gevraagd de PvdA-fractie op te schonen voor de volgende verkiezingen.

‘Samsom kan blijven functioneren’

Volgens Spekman kan ook Samsom als fractievoorzitter blijven functioneren, ondanks de kritiek die op straat ligt. “Diederik is zeer in zichzelf gedreven om problemen op te lossen. Zolang hij die drive heeft, zal hij doorgaan, en dat hoop ik hartgrondig.” Spekman zegt ‘gekgierend’ te worden van de affaire. “De partij heeft wel wat anders te doen.

‘Bedrijfsleider van het kabinet’

PvdA-icoon en DWDD-stamgast Felix Rottenberg haalt in een interview met een nog te verschijnen editie van Vrij Nederland snoeihard uit naar Samsom. Rottenberg noemt Samsom ‘de bedrijfsleider van het kabinet’ en vindt dat Lodewijk Asscher ‘de waarden van de PvdA overtuigender kan uitdragen’.

Lees ook

Felix Rottenberg steekt kapmes van meter lang in rug Diederik Samsom

ANP