Haagse grabbelton

Kamer ontstemd; geen Belastingplan bij Prinsjesdag-stukken

11-09-2015 20:51

Woede onder Tweede Kamerleden die vandaag de Prinsjesdag-stukken mochten ontvangen: staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft het Belastingplan niet meegezonden.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg gaf de aftrap op Twitter:

 

Uit het doordringend rinkelen van de ThePostOnline-redactietelefoon wisten we dat we bij het opnemen van de hoorn CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zouden horen die op ons verzoek terugbelde (De telefoon klinkt anders als Omtzigt belt, wij weten ook niet waarom).

Omtzigt:

 

“Het is van de gekke dat wij deze informatie nu niet hebben. Woensdag zijn de Algemene Beschouwingen. Dan wil je weten hoe het er voor staat met de plannen van Wiebes. En je wil je er vooral gedegen op kunnen voorbereiden.”

 

Wiebes heeft nog tijd. De inhoudelijke behandeling is later deze maand. Maar komende woensdag beginnen de Algemene Politieke Beschouwingen, de dag dat de fractievoorzitters en het kabinet met elkaar in conclaaf gaan. Reden waarom SP-Kamerlid Arnold Merkies een briefje aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft gestuurd met het verzoek het kabinet aan te sporen het Belastingplan ogenblikkelijk naar de Kamer te sturen.

Merkies tegen ThePostOnline:

 

“Het Belastingplan is een belangrijk onderdeel van de politieke discussie. Ik ga er van uit dat we de stukken op Prinsjesdag hebben. Maar dat is niet genoeg. Dit gaat om voorbereidingstijd, je moet hier even op studeren. Het proces wordt op deze wijze gefrustreerd, het werken van de Kamer onmogelijk gemaakt. Er is geen enkele reden om deze stukken achter te houden.”

 

Tot dinsdag zullen de Kamerleden het moeten doen met wat er staat in het ‘strategiedocument’ waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen. En de wetenschap dat het kabinet de belastingen met 5 miljard verlaagt. Maar hoe en wat precies is vooralsnog onduidelijk. Wordt vervolgd.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.