Politiek

ProRail-baas slikt kritiek alsnog in

11-09-2015 10:51

ProRail-topman Pier Eringa slikt alsnog zijn kritiek op het ministerie van Infrastructuur en Milieu in. Dat zegt hij tegenover het Financieele Dagblad. De president-directeur zei eerder deze week in de krant dat informatie over kostenoverschrijdingen en vertragingen bij spoorprojecten op verzoek van het departement wordt achtergehouden en bracht daarmee staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld in een lastig parket. “Ik betreur het dat er nu een passage is waar commotie over is ontstaan”, aldus Eringa. “Ik trek de uitspraak terug.” Mansveld beweerde donderdag dat de topman al afstand had genomen van zijn uitspraak maar toen ontkende hij dat nog.

Video – ‘Je mag hier niet komen’

Staatssecretaris Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) lag donderdag onder vuur in de Tweede Kamer vanwege de problemen met ProRail. Ze beloofd er ‘dichter’ op te gaan zitten. Mansveld wil beter inzicht in bijvoorbeeld grotere projecten. Dan kan ze ook de Kamer beter informeren, zei ze. Mansveld beloofde binnen een maand een eerste overzicht van de stand van zaken van de grote bouwprojecten. De misstanden bij ProRail zijn de Kamerleden een doorn in het oog. Zij laakten onder meer de gebrekkige informatie over overschrijdingen van de kosten bij grote bouwprojecten zoals Utrecht CS. Vooral de VVD dringt aan op een snel overzicht van kostenoverschrijdingen van projecten.

Toen Eringa Mansveld na het debat een handje wilde geven, stuurde ze hem – voor de camera van RTL Nieuws – gelijk een schooljongen weg. Dat moeten gezellige vergaderingen zijn op het ministerie.