Politiek

Wilders wil Algemene Beschouwingen uitstellen

13-09-2015 12:00

PVV-leider Geert Wilderswil uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen die altijd na Prinsjesdag worden gehouden. Hij wil daarvoor in de plaats eerst nog een debat over de asielproblematiek, want er is volgens hem nu echt sprake van een noodsituatie. Dat heeft hij zondag aan het ANP laten weten.

 

“De asielsituatie escaleert nu zeer snel. We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord.”

 

‘Asielstroom moet prioriteit hebben’

De beschouwingen staan voor woensdag en donderdag op de agenda, maar Wilders wil dan ‘opnieuw met spoed en urgentie debatteren met het kabinet over het nemen van onmiddellijke nationale maatregelen om de asielinstroom inclusief terroristen ertussen direct te stoppen. Dat moet nu echt prioriteit hebben.’

COA: 3100 asielzoekers in één week

Het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt stijgt snel. De afgelopen week hebben 3100 mensen zich gemeld, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag tegen het ANP. Alleen zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag melden zich al zeshonderd mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

“Het is een enorme stijging”, aldus de woordvoerder. De week ervoor waren er ongeveer 1800 mensen in Nederland gearriveerd. Gedurende de hele zomer arriveerden er gemiddeld tussen de duizend en 1500 vluchtelingen per week. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië. Wegens deze grote toestroom heeft Defensie in een kazerne in Oirschot vijfhonderd bedden neergezet voor asielzoekers. De eerste vluchtelingen arriveren hier zondag al, aldus het COA.

“Het COA is op zoek naar grote locaties die snel beschikbaar zijn. Deze aantallen asielzoekers vragen om grote locaties”, zei de woordvoerder.

Weert weigert asielzoekers

De gemeente Weert weigerde zaterdag een dringend verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) om per direct vluchtelingen op te vangen in de leegstaande KMS-kazerne. Dijkhoff vroeg om acute huisvesting omdat de instroom van vluchtelingen zo groot is. Maar de gemeenteraad besloot een beslissing hierover uit te stellen tot dinsdag, omdat zij eerst met de omwonenden wil praten.