Opinie

Bonusquote: subsidiespons jammert over multinational die wel zelf geld verdient

14-09-2015 17:35

media_xl_3286420

 

De baas van de Amsterdamse Stadsschouwburg (die voor een groot deel draait op subsidies) is boos op overbuurman Apple (er zit daar een grote Apple Store). Volgens de baas van de schouwburg, Melle Daamen, in het Parool ‘staat Apple symbool voor multinationals die veel verdienen en weinig belasting betalen.’

Multinational Apple echter doneert al jaren astronomische bedragen aan goede doelen. Wederom volgens het Parool in hetzelfde artikel ‘doneerde Apple-CEO Tim Cook onlangs 6,5 miljoen dollar aan goede doelen en wil hij zijn vermogen van 700 miljoen dollar ook aan goede doelen schenken’.
Dit staat nog los van de vele goededoelenprogramma’s van superrijken als Apple en ook Microsoft.

De reden dát deze rijke multinationals wél het verschil kunnen maken voor goede doelen komt juist doordát ze winst maken. Als Apple net als de Amsterdamse Stadsschouwburg afhankelijk was geweest van subsidie had Apple, net als de Stadsschouwburg, weinig meer aan goede doelen kunnen bijdragen dan gratuit en obligaat blaten om te scoren voor het eigen kleine ego, over de rug van miljoenen vluchtelingen.

Mocht u kortom vandaag nog iets willen bijdragen aan een goed doel, ga dan naar het Leidseplein en koop iets in de Apple Store aldaar. Uw euro’s komen dan uiteindelijk beter terecht dan wanneer u ze in de bodemloze put van het Amsterdamse subsidie-infuus dat ‘Kunst & Cultuur’ heet stort.

Maar u kunt natuurlijk, net als Melle Daamen, ook gewoon briesend en stampvoetend uw fantastische morele eigen gelijk in de spiegel van een al lang verleden tijd blijven bewonderen.