Buitenland

Duitse Minister: de EU gaat 160.000 vluchtelingen verspreiden

14-09-2015 19:54

De Europese Unie is het eens geworden om in totaal 160.000 vluchtelingen die nu in Hongarije, Griekenland en Italië zitten, te verspreiden over heel Europa. Dat politieke akkoord is bereikt, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière maandag in Brussel, waar extra ingelast overleg was tussen de Europese bewindslieden verantwoordelijk voor asiel. Dat meldt het ANP

Update: Staatssecretaris Klaas Dijkhoff verklaart dat er geen politiek akkoord is over verdeling van vluchtelingen.

Op tafel lagen twee voorstellen van de Europese Commissie voor de verplichte verdeling van in totaal 160.000 vluchtelingen. Maar het verplichte karakter stuitte op veel weerstand. Voor de zomer wist de EU het eens te worden over de vrijwillige verspreiding van 33.000 vluchtelingen, en zegden de landen toe nog dit jaar tot 40.000 te komen. Maandag werd dit officieel bekrachtigd.

Vorige week stelde Brussel voor om nog eens 120.000 vluchtelingen over heel Europa te verspreiden. Verplichte quota werden door met name Oost- en Centraal-Europese landen al snel afgewezen.

Hotspots

Details over de verdeling moeten nog gemaakt worden.

De bewindslieden besloten ook om opvangcentra voor vluchtelingen (hotspots) aan de grenzen van Europa op te trekken, in ondermeer Griekenland. Op Sicilië is er al een operationeel. Alle Balkanlanden op komen op de lijst safe countries, over Turkije is nadere discussie nodig.

Begin oktober komt men opnieuw bijeen, in Luxemburg. De Maizière sprak, gesteund door zijn Franse collega, de verwachting uit dat dan een definitief besluit wordt genomen over de details van de verdeling van vluchtelingen over Europa.

(ANP)