Business

De leugen van Prinsjesdag: als je even ‘economistisch’ doorrekent

16-09-2015 19:38

Een meevallertje van hoeveel precies? 5 miljard euro. Hoeveel is dat? 300 euro per inwoner. Zeg dat dan! Maken we dat geld over voor de vluchtelingen ‘in de regio’?

Dit is geen stuk voor Jesse Klaver, want het is economisme. Of misschien juist wel, want het wekt de indruk van volslagen willekeur van het omgaan met geld door de overheid. Net als met die koopkrachtplaatjes.

Economistische details

Veel tijd is er niet om alles qua begrotingscijfers in een columpje op een rijtje te zetten voor TPO.nl. Ik beperk me tot een paar details:

* Die meevaller van 5 miljard was al geoormerkt. In de tussentijd is er van alles gebeurd qua opbrengsten en kosten: de gasbaten lopen terug van 9 miljard euro in 2015 tot minder dan 6 miljard euro in 2016;

* Sinds die 5 miljard als heuglijk feit ging rondzingen werden de kosten van de Griekse wanbetaling definitief, of eigenlijk niet. Stabiliteitsfonds was al gevuld, heet het, maar het kost tenminste 5 miljard, toevallig even groot als die meevaller. Even de andere kant opkijken. En daar zal het niet bij blijven.

* Er is ook onverwacht meer geld nodig voor opvang van immigranten. Het zijn nog maar schattingen, maar bij elkaar beloopt het wellicht een miljardje. Maar die vijf miljard meevaller, die blijft ongeschonden. Raar he?

Meevaller en schuld

* Het begrotingstekort voor 2016 bedraagt bijna 9 miljard euro. Moet u eens probeen, om aan de eettafel een meevaller te melden van 1.200 euro voor uw gezin in 2016. “Maar, by the way, we hebben wel een tekort van 2.000 euro.

* Wellicht merkt uw kind op: Nou ja, of Piet nu zwart, wit of regenbooggekleurd is, rekenen kan hij nog steeds niet.

* Overigens is er ook nog zoiets als een staatsschuld van 470 miljard, wat voor dit gezin van vier personen bij elkaar op 115.000 euro uitkomt. Maar alleen kniesoren zeuren daar nog over. Ja, we betalen maar 8 miljard rente dit jaar, de moeite niet, slechts 500 euro per Nederlander of 2.000 voor dat modale gezin.

Vluchtelingen

* Die – voor het gemak even – 1 miljard extra voor vluchtelingen de komende jaren is 1/5 van de meevaller van Dijsselbloem vandaag. Oftewel per Nederlandse inwoner nu 60 eurootjes. Geen geld, als ze daarvoor maar niet op zolder of in de straat komen wonen, denkt ‘de gemiddelde Nederlander’ wellicht.

* Als ik links was – of juist rechts, hoe zit dat tegenwoordig? – zou ik zeggen: die 5 miljard aan de vluchtelingen in de kampen aldaar. Want die zien we niet voor de opportunistisch gerichte tv-camera’s, maar hebben het ook verschrikkelijk.

Weet u trouwens hoeveel de Rijksoverheid per Nederlander uitgeeft in 2016 en waaraan? En hoe wij dat bij elkaar betalen? Hoeveel u ‘vangt’ en betaalt? Reken het fijn zelf uit, m’n tijd is even op. Maar deel totalen altijd even door de bevolking van nu 17 miljoen.

Misschien kunnen collega journalisten dat ook af en toe eens doen. Gaan ze zelf wat van ‘economisme’ begrijpen en hun lezers, kijkers en luisteraars ook.

En kom op, Jesse, economisme is wel leuk. Alleen af en toe even scherp rekenen. Daar is vast iemand in je omgeving voor te porren. Dan zul je zien hoe penny wise en pound foolish Den Haag opereert. En ikzelf ook, trouwens. U ook toevallig?