Regio

Vluchtelingenwerk Nederland vreest ‘humanitaire ramp’ op Amsterdam C.S.

16-09-2015 00:11

 

Vluchtelingenwerk Nederland vreest dat er de komende dagen steeds grotere groepen vluchtelingen op station Amsterdam Centraal zullen stranden.

Vluchtelingen komen vaak laat op station Amsterdam Centraal aan en kunnen daarom niet meer per trein doorreizen naar Ter Apel. “Als er niet snel een oplossing komt, dan vrees ik dat er steeds grotere groepen zullen moeten overnachten op Centraal Station”, zegt Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk.

“Voor kleine kinderen was er nog wat geregeld de afgelopen dagen maar die zit vol. Het is eigenlijk een humanitaire noodtoestand op Centraal Station”, aldus Kuipers.

De vluchtelingen komen op allerlei manieren Nederland binnen; met internationale treinen uit Duitsland en België bijvoorbeeld.

Sommigen van hen zeggen al veertig dagen onderweg te zijn. “Ik ben hier zonder familie, zij zijn vermoord tijdens de oorlog in Syrië. Ik ben per boot vanuit Turkije naar Europa gevaren.”

Een andere Syriër legt uit dat de overtocht geen gemakkelijke was. “Op zee hadden we veel problemen, we zaten met veertig mensen op een niet zo stevige boot van 7 meter. Dat was heel gevaarlijk, we kunnen dan wel zwemmen maar wat kun je doen. We waren moe en je bent op open zee. Ik ben blij hier te zijn, we wachten nu tot we naar Ter Apel kunnen gaan. Daar zien we verder.”

De vluchtelingen worden er geregistreerd, in Ter Apel is het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waar asielzoekers die net in Nederland zijn worden opgevangen en waar de asielprocedure begint.