Politiek

Eerherstel? Ard van der Steur spreekt woensdag met MH17-onderzoeker George Maat

21-09-2015 18:31

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft woensdag een gesprek met George Maat. Dat schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. De patholoog-anatoom raakte eerder dit jaar in opspraak omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing die vrij toegankelijk was. Van der Steur haalde hard uit toen het nieuws toen naar buiten kwam. De minister noemde het optreden van Maat toen ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. De bewindsman lijkt nu enigszins terug te komen op die woorden:

 

“Het neemt niet weg dat ik herhaal dat professor Maat een uitstekende staat van dienst heeft op het gebied van forensische antropologie. In de afgelopen vijftien jaar is hij met zijn uitzonderlijke expertise van grote waarde geweest bij complexe identificatieonderzoeken door het LTFO. Op 23 september aanstaande zit ik met de heer Maat om tafel. In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren. Dit zal ik hem in ons gesprek ook overbrengen.”

 

Meer onderzoekers gaven lezingen

Uit de beantwoording van Kamervragen van Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) blijkt ook dat Maat niet de enige MH17-onderzoeker is geweest die lezingen gaf en foto’s van slachtoffers gebruikte. Ook drie andere onderzoekers hebben lezingen gegeven, waaronder het hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), hetzelfde LTFO dat Maat aan de kant zette. Het gaat in totaal om elf lezingen.

Toch geen duidelijke afspraken gemaakt

Van der Steur zei in april tegen de Tweede Kamer dat er duidelijke afspraken waren gemaakt met MH17-onderzoekers over dergelijke presentaties. Nu zegt hij dat ‘is gebleken dat deze afspraken alleen voor de groep odontologen (plat gezegd tandartsen, TPO) zijn opgesteld’.

Omtzigt: Van der Steur moet toegeven dat hij er naast zat

 

“Van der Steur komt op bijna alle statements die hij over professor Maat maakte in de Kamer terug. Hij zei dat er duidelijke afspraken waren: die waren er niet geeft hij nu toe. Hij hintte dat er ook andere presentaties gegeven waren maar leek het niet te weten. het zijn er dus 11 geweest. Deels zonder toestemming. Ook door het hoofd van het team aan niet-vakgenoten. Het rapport was haastwerk, maar is nog steeds geheim. We krijgen het later. Wel is duidelijk dat de conclusies getrokken waren voordat ook maar een getuige zijn verslag getekend had. En alle getuigen maakten aanvullingen en wijzigingen in het verslag. Het zou Van der Steur sieren om ruiterlijk toe te geven dat hij ernaast zat. Vraag blijft wel wat hij werkelijk wist toen hij in de Kamer vergaande uitspraken deed. Dat wil ik graag nog van hem weten.”

 

Van der Steur zal het politieonderzoek naar de kwestie later aan de Kamer sturen.

Lees ook

Opinie –Hoe RTL Nieuws onderbuikjournalistiek onderzoek naar MH17 doorkruist