Politiek

PvdA, D66, GL, VVD, CU, SGP, PvdD niet boos over ontluisterende zaak Volkert vd Graaf

21-09-2015 17:22

Het CDA en de PVV zijn verbolgen over uitlatingen van de vrijgelaten moordenaar van politicus Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf. De christendemocraten willen weten of zijn uitkering kan worden verlaagd of stopgezet.

CDA en PVV reageren op het tv-programma Brandpunt Reporter van zondag. Daaruit zou blijken dat Van der Graaf opzettelijk een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft geschonden. Hij zou met media contact hebben opgenomen, ondanks een verbod. Ook zou hij niet willen solliciteren, ondanks een uitkering, of willen werken.

Van der Graaf gaat minachtend om met de rechtstaat en hij trekt een lange neus naar de samenleving, aldus Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA).

De PVV vindt het een grof schandaal dat Van der Graaf na zijn vervroegde vrijlating zijn tijd niet gebruikt voor het beteren van zijn leven.

Het Openbaar Ministerie gaat erover om eventueel maatregelen tegen de moordenaar van Pim Fortuyn te nemen. Zo kan het de rechtbank vragen om zijn voorwaardelijke vrijlating te herroepen.

Ook kan het OM Van der Graaf een waarschuwing geven of de voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling verscherpen.

Een woordvoerster zegt dat het OM nu nog niet reageert, maar dat later wel zal doen.

De advocaat van Van der Graaf, Stijn Franken, geeft geen commentaar.

Anp