Binnenland

Zeker 710 doden in verdrukking bij bedevaart Mekka

24-09-2015 10:36

Bij de jaarlijkse bedevaart zijn in Saudi-Arabië honderden doden gevallen in het gedrang. Het dodental loopt steeds verder op: bronnen van 100, later meer dan 300 en inmiddels al 717 doden. De slachtoffers vielen bij de bedevaart in Mina, vlak bij Mekka. Er zouden ook zo’n 800 gewonden zijn. 

Bedevaartgangers werden donderdag onder de voet gelopen op de hoofdroute van Mina naar Jamarat, toen twee grote groepen gelovigen tegelijk aankwamen op een kruispunt. Het aantal mensen dat in Mina is doodgedrukt in het gedrang is inmiddels opgelopen tot 717. Meer dan 800 mensen zijn gewond geraakt.

Ieder jaar vallen doden in het gedrang tijdens de bedevaart naar Mekka. Het tot nu toe dodelijkste jaar was 1990, toen 1426 pelgrims overleden bij paniek in een voetgangerstunnel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn onder de bedevaartgangers in Mina bij Mekka. “Onze ambassade in Riyadh is druk bezig om dit uit te zoeken”.

Bedevaart

In en rond Mekka zijn miljoenen moslims samengekomen voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. In Mina, dat op de route naar Mekka ligt, wordt tijdens de hadj het ritueel van de steniging van de duivel uitgevoerd. Tijdens de bedevaart worden in Mina honderdduizenden pelgrims ondergebracht in enorme tentenkampen.

Aan de vooravond van de hadj van dit jaar kwamen in Mekka 107 mensen om het leven toen een bouwkraan omviel op de grote moskee in het bedevaartsoord. In die moskee staat het centrale heiligdom van de islam, de Ka’aba. Moslims lopen tijdens de bedevaart zeven keer om de Ka’aba heen.

(TPO/ANP)