Politiek

Kabinet: Binnenhof gaat 5,5 jaar dicht voor renovatie

25-09-2015 13:55

Het Binnenhof moet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moeten in die periode bivakkeren in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Stef Blok (Rijksdienst). Een zo sober mogelijke renovatie kost maximaal 475 miljoen euro, is de gedachte. ,,Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico’s opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen”, zo wordt vanuit het kabinet gemeld.

Afgelopen week bleek dat de Eerste Kamer faliekant tegen totale sluiting is, maar het kabinet heeft er nu toch voor gekozen.

De renovatie kan in 2020 beginnen. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar gewoon publiek bij.

De Ridderzaal gaat wel elk jaar open voor Prinsjesdag.

Lees ook

FOTO’S: Het Binnenhof verkruimelt, lekt en valt uit elkaar

ANP