Buitenland

Nep-Ryanair hoaxt TPO e.v.a.

30-09-2015 14:38

Oeps. Hier stond een bericht over Ryanair. Die zouden, tegen de EU-regelgeving in, vluchtelingen zonder visum gaan vervoeren. De boete van 3000 euro per persoon zou Ryanair voor lief nemen. Allemaal één grote hoax, zo blijkt. Waar Vrij Nederland gelukkig niet intrapte.

Wij hadden dat uit Belgische media (die hebben het artikel alweer ge-updated) en wij waren niet bepaald de enigen (mirror).

Achteraf gezien: ja, best dom om hier in te trappen. Hoe kan je überhaupt geloven dat een luchtvaartmaatschappij bereid is zoveel geld (vanaf 3000 euro per vluchteling) uit te geven? Inderdaad, dat hadden we best zelf kunnen bedenken.

Maarja, zoals dat gaat op het internet: een bericht is snel overgenomen, en een bericht dat zo mooi klink als dit, daar blijft het checken nog wel eens bij achterwege. Bovendien: wij gaan er heel gemakzuchtig maar vanuit dat het medium waar wij het vandaan halen betrouwbaar genoeg is en zij het al hebben gecheckt voor ons.

Dat is natuurlijk dom. Vertrouw nooit een ander, alleen jezelf. Je weet pas zeker als een bron iets heeft gezegd als je die bron zelf hebt gesproken.

Enfin: mea culpa, pluim voor VN, les geleerd. Al garanderen wij niet dat het nooit meer zal voorkomen. Maar we doen ons best, erewoord.