Reportage

#Bruslog: Een avondje uit met het Rijssens Mannenkoor en Annie Schreijer-Pierik

01-10-2015 09:57

Woensdagavond is een feestelijke avond in het Europees Parlement. Vanavond geeft het Rijssens Mannenkoor een concert. Het koor van 120 man is met nog eens 120 man aanhang een hele dag naar Brussel geweest om CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik te bezoeken. Haar voorlichter meldt trots dat Annie van alle 751 leden van het Europees Parlement de meeste bezoekers ontvangt. Dat deed ze in de Tweede Kamer ook al. De bezoekersdienst van het Europees Parlement vindt het ook heel bijzonder, voegt hij nog toe. Hij draagt een badge met “Team Annie” erop.

Ook de media vinden het erg bijzonder. In de ochtend heeft WNL drie keer live overgeschakeld naar de groep en de Twentse media zijn allemaal gekomen om verslag te doen. Volgend jaar wil de Twentse Courant een lezersreis naar Annie aanbieden. De voorlichter ziet het helemaal zitten. Annie is de nieuwe attractie van het CDA in Brussel en daar doen ze maar wat graag hun voordeel mee. Want in het Europees Parlement is werkelijk niemand populair, behalve Annie.

Kan ik al weg?

Of de CDA-Europarlementariërs het erg bijzonder vinden is niet helemaal duidelijk. Het koor is nog niet begonnen met zingen of een van hen wil al vertrekken. Er is vanavond “een belangrijke bijeenkomst” waar hij naartoe moet. “Kan ik al weg?” vraagt hij ongeduldig. Als het koor opkomt loopt hij snel weg. Een andere Europarlementariër komt binnen en wil niet vooraan zitten, want ook hij moet voor het einde weg. Een derde Europarlementariër neemt na een half uur de benen. Gelukkig blijft Annie aanwezig, net als CDA-voorzitter Ruth Peetoom.

rijssens mannenkoor

Na een stukje Twents volkslied heet Annie ons welkom. Ze heeft vandaag al met de groep geluncht en vragen over allerlei politieke thema’s beantwoord. Ze blijkt ongeveer de helft van de groep persoonlijk te kennen. Een man noemt haar “de streekkoningin” en zegt dat ze altijd welkom is in Rijssen. Annie meldt dat het heel bijzonder is dat er al zeventig jaar vrijheid is en dat “we elkaar moeten vasthouden in Europa om de vrede te bewaren.” Annie: “Merkel en Duitsland, asiel, Volkswagen, daar hebben we allemaal mee te maken. Daarom moeten we onze krachten bundelen”.

Annie-bierviltjes

De 240 bezoekers hebben vanochtend een rondleiding gehad door het Europees Parlement, ze hebben geluncht en een toeristische rondrit door Brussel gemaakt. Het concert vormt de afsluiting, samen met een borrel, waarna het koor met de bus weer naar Nederland gaat. Ze krijgen allemaal een tas mee met prullaria van de Europese Volkspartij (EVP): chocolaatjes van Manneke Pis, een boekje met eurofabels, een EVP-pen, EVP-zakdoekjes, een EVP-pleisterset, een nog steeds actueel CDA-krantje van een jaar oud en als bonus twee bierviltjes met een foto van Annie in de plenaire zaal in Straatsburg. Daarvan blijken er 10.000 te zijn gemaakt.

Dit is een vrijwel geheel oninhoudelijk evenement maar daarmee niet minder veelzeggend. Europarlementariërs zijn onbekend en onbemind en hun werk is dat al helemaal. Het werk van Annie is even onbekend als dat van haar collega’s, maar ze is als persoon desondanks heel populair: mensen vertrouwen haar zonder te weten wat ze precies in Brussel doet. Sommige politieke concurrenten praten er laatdunkend over, maar wat zouden andere Europarlementariërs graag zo’n achterban hebben.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.