Regio

Live: ‘Dreiging schietpartij’ op Universiteit Leiden

06-10-2015 10:25

De politie is in Leiden op de been vanwege een dreiging van een schietpartij bij de universiteit. Dat wordt duidelijk uit berichten via P2000 (zij spreken over een ‘school’) en social media.

Aanwezigheid uit voorzorg na internet-dreiging

De inzet van politie zou uit voorzorg gebeuren, nadat iemand ‘via social media’ dreigde met een schietpartij. Mensen ter plaatsen melden inderdaad de aanwezigheid van politie, onder andere bij de faculteit sociale wetenschappen in de stad.

De bedreigingen kwamen dinsdagochtend vroeg via internet binnen. De universiteit nam de dreiging serieus en heeft de politie ingeschakeld. Verdere informatie ontbreekt op dit moment nog, de bedreiging “wordt onderzocht”.

“We hebben de politie op de hoogte gebracht en die heeft besloten de gebouwen in Leiden en onze vestiging in Den Haag te beveiligen”, aldus de woordvoerster van de universiteit tegenover ANP. De colleges gaan dinsdag wel gewoon door. “We zien vooralsnog geen reden om te ontruimen.”

Uit verdere berichten blijkt dat het waarschijnlijk om dreigementen gaat die op internet ‘forum’ 4chan geplaatst werden. Volgens de politie is dit bericht echter niet de directe aanleiding geweest om de faculteiten te beveiligen. Volgens een woordvoerder is er bij de politie een ander dreigement binnengekomen waarna de politie besloot tot beveiliging over te gaan, zo weet het ANP.

4chan-leiden2

Beveiliging

De verwachting is dat de politie niet de hele dag bij de faculteiten aanwezig zal zijn. “De sfeer in Leiden is rustig. Als het kan, gaan we de beveiliging afschalen”. Even na twaalf uur kwam inderdaad het bericht dat de politie de beveiliging de beveiliging zal staken. Zij ziet geen aanleiding voor een verdere aanwezigheid.