Reportage

#Bruslog: Thierry Baudet is een kundig verzamelaar van rechtse idioten

08-10-2015 11:16

“We krijgen geen subsidie,” meldt Thierry Baudet ons woensdagavond bij de wekelijkse borrel van het Forum voor Democratie. “We krijgen ook geen geld van Poetin!” voegt hij er nog aan toe. Thierry vertelt dat de elite onze cultuur niet meer beschermt. Daarom ‘gaat het Forum voor Democratie een nieuwe elite opleiden’.

De eerste successen zijn er al, meldt Thierry en hij schakelt moeiteloos over naar GeenPeil, het referendum wat door GeenStijl 450.000 handtekeningen verwierf. Wat Thierry daar precies aan bijdroeg blijft onduidelijk, maar we gaan snel door naar het volgende succes: Thierry organiseerde maanden geleden een petitie voor een parlementaire enquête naar de introductie van de euro. Hij mag de Tweede Kamer binnenkort toespreken: ‘zoals ik dat al eerder heb gedaan’. Vervolgens vergelijkt hij deze petitie met de werking van het Neurenberg-tribunaal. Allebei heel heilzaam, volgens Thierry.

De onderbuik van Nederland

Vandaag vertelt journalist Bart Schut over de relatie tussen islam en democratie. De keuze van dit onderwerp laat de evolutie van het Forum voor Democratie zien. Eerst was het een eurosceptische denktank, maar nu is het een brede conservatieve club die allerlei thema’s aansnijdt. Dat ligt voor de hand: zonder subsidie is het nauwelijks mogelijk voldoende mensen te porren voor wekelijkse lezingen over de EU, al is er nog zoveel gratis drank. En dus moet er uit een ander vaatje worden getapt.

Schut komt met een groot aantal feiten over de islam en democratie. De kern is dat er geen democratie is in de belangrijkste staten in het Midden-Oosten en dat er ook geen staatsvorm is die daar maar enigszins op lijkt. De reden is volgens Schut dat als je de sharia hebt, je geen wetgeving nodig hebt, geen politieke instituties en al helemaal geen democratie. De regels liggen immers al vast. Schut meldt dat Nederlandse moslims op veel terreinen moderniseren, maar nauwelijks op religieus gebied.

Te veel nuance

Zolang Schut islamkritisch is, gaat het goed. Maar soms zoekt hij wat nuance: na een vraag uit het publiek wil Schut niet zeggen dat Nederland over vijftig jaar door de islam onherkenbaar veranderd is want dat hangt volgens hem van de demografische ontwikkeling af. Hij stelt dat het geboortecijfer onder moslims rap daalt. Maar dit soort relativeringen kunnen het publiek niet bekoren. Schuts eigen beschrijving van deze kelder als ‘de onderbuik van Nederland’ wordt direct waarheid.

Volgens Thierry kunnen moslims Nederland overnemen omdat ze ‘een gedreven minderheid’ zijn. Thierry suggereert nu dat eigenlijk iedereen het met hem eens is over alles: er zouden minder dan 100.000 linkse mensen in Nederland zijn. Waarom het asielbeleid dan nog geen PVV-achtige trekken vertoont zegt Thierry er niet bij. Wel komen meerdere mensen met klachten over ‘de linkse media’ die kennelijk toch klakkeloos door 16 miljoen rechtse mensen dagelijks worden geconsumeerd.

Rechtse doem- en complotdenkers

Zie hier het lot van denktanks als het Forum voor Democratie. Een denktank zoekt invloed en vandaag lijkt Thierry daarin te slagen: er is een handjevol journalisten aanwezig. Dit zou kunnen duiden op een groeiende bekendheid en populariteit van de denktank en daarmee op meer invloed op het publieke debat. Een volle zaal zoals vanavond is nuttig om belangrijk te lijken, alleen het publiek zit vol rechtse doem- en complotdenkers die niet geloven in welke nuance dan ook, vooral achter Thierry aanlopen en bij tijd en wijle grote onzin de wereld in slingeren. Geen goed startpunt om respectabel te worden dus.

De islam wordt belangrijker in Nederland door de huidige vluchtelingenstroom, stelt een man in de zaal. Een ander begint te schreeuwen dat als ‘we Hitler konden verslaan, we ook mensen in bootjes kunnen tegenhouden’. Thierry loopt snel naar voren en sluit de discussie abrupt af. Het is wel weer genoeg geweest voor vandaag.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.