Achtergrond

De Volkskrant rectificeert weer en jokt nog een keer

08-10-2015 18:38

De verwisseling van Jullian Assange en Edward Snowden door de Volkskrant begint hilarisch te worden. Drie keer rectificeren, drie keer anders. En nog fout.

Even terug naar maandag: de Volkskrant verwisselde in een artikel over kanshebbers voor Nobelprijzen de namen van Jullian Assange van Wikileaks en Edward Snowden die NSA-praktijken onthulde.

Assange zit ‘vast’ in Londen, Snowden in Moskou. Kan de beste overkomen, maar geen Vk-redacteur.

Dus probeerde de krant in de rechtzetting op de website de fout minimaal te herstellen: niet Snowden was bedoeld, maar Assange. Echter, ik ging de lijstjes van de bookmakers en internationale artikelen na en Assange wordt nergens genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs.

De krant ‘jokkebrokt’, en met de ervaring van Leugens.nl verklaarden we dat: degenen die op een onwaarheid betrapt worden, gooien er liever een tweede leugen overheen dan ruiterlijk te bekennen.

Nog een keer

Dinsdag verscheen in de krant onder de kleine kop Aanvullingen & verbeteringen de volgende tekst:

“Nobelprijs-genomineerde Edward Snowden is de klokkenluider van het NSA-afluisterschandaal en niet de voorman van Wikileaks, zoals per abuis is vermeld in het stuk ‘Wie winnen de Nobelprijzen?’ (Ten eerste, pag. 7, 5 oktober).

Hij is gevlucht naar Moskou, niet naar de ambassade van Ecuador in Londen. Dat geldt wel voor Wikileaks-voorman Julian Assange, die in Zweden wordt gezocht.”

Helemaal onderaan het artikel op de site staat dezelfde correctie. Echter onder de kop ‘Update’. Met als geestige toevoeging “#stopdetijd”.

Echter, er stond in het oorspronkelijke artikel op de Volkskrant-site en in de krant niet dat Wikileaks-voorman Assange de klokkenluider van het NSA-afluisterschandaal is. Dus ook de correctie is fout.

Nee, de fout in tweede instantie maandag was de benoeming van Assange als Nobelprijskandidaat, in plaats van Snowden. Dat was gejokt om de fout te maskeren, en niet louter ‘knullig’ rechtgezet. Bekent de krant dat in de correctie en op de site? Nee.

Niet Venezuela maar Equador

Maar nog zijn we niet klaar. Nu staat er op de site in het artikel het foutje dat Snowden van Wikileaks is:

“Op de lijst staan behalve de paus ook de makers van de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta, de klokkenluider van het NSA-afluisterschandaal Edward Snowden, VN-secretaris generaal Ban Ki-moon en klokkenluider Chelsea – voorheen Bradley – Manning, eveneens Wikileaks.”

Nog steeds fout, namelijk dat Bradley Manning ‘eveneens’ van Wikileaks. Dus net als Snowden. Snowden is niet van Wikileaks, Manning evenmin. Manning publiceerde via Wikileaks zonder tot die organisatie te behoren, maar Snowden niet. Wikileaks hielp Snowden asiel te krijgen bij Poetin. Grote held Manning zit voor 35 jaar in de Amerikaanse gevangenis. Ook de Nederlander Rop Gonggrijp publiceerde via Wikileaks en gaf geld, maar behoort er niet toe.

Een formaliteit, maar toch. Als je fouten niet erkent, raak je verstrikt in eigen leugens. Weer: iedereen maakt veel fouten. Ik schreef maandag dat Assange in de Londense ambassade van Venezuela verblijft. Hij zit in die van Equador. Dat wordt bij The Post Online verbeterd zonder enige vermelding. Ik maak er hierboven een tussenkop van. Doet geen zeer.

Nico Dijkshoorn

Nog in juli 2015 schreef de Ombudsvrouw van de Volkskrant over een ‘stille revolutie in de correctierubriek’: “Onlangs gaf een eindredacteur als goedmakertje een zak drop aan een journaliste, omdat hij een foute kop boven haar stuk plaatste. Heel fideel, aldus een chef, maar de eindredactie zou vermoedelijk in het drop verzuipen als zij voor alle verijdelde misstappen was beloond.”

Leuk, maar nu denk, wat is dan de revolutie? Dat voortaan wordt gemeld als de eindredacteur een tekst foutief redigeert. Revolutie? Het woord ‘revolutie’ geeft aan hoe moeilijk het erkennen van fouten ligt. Volkskrant-redacteuren zijn feilloos. Net als de paus die er vroeger de baas was. Maar de krant is al decennia calvinistisch: je biecht fouten niet ruiterlijk op.

En nogmaals: iedereen maakt fouten, het is geen schande bij normale mensen. Eerder schreef Nico Dijkshoorn geestig over die correctierubriek en verwoeste levens.

Overigens is dat op Snowden noch Assange van toepassing. Trouwens, nog iets: Snowden kanshebber voor de Nobelprijs?