Politiek

Zijlstra: VVD vindt samen met PvdA oplossing voor vluchtelingen

11-10-2015 12:19

De afgelopen tijd heeft de VVD “alle grote problemen die er zijn, samen met de PvdA opgelost”, zo gaf Halbe Zijlstra aan in WNL op Zondag in een reactie op de vluchtelingenkwestie. Volgens hem komen VVD en PvdA dan ook samen met een oplossing voor de huidige situatie.

Gisteren lanceerde VVD-fractieleider Zijlstra een plan om de opvang van vluchtelingen te versoberen. Coalitiepartner PvdA gaf daarop direct aan niets te voelen voor het plan. Gisteravond moest Zijlstra al aangeven dat hij de fout in was gegaan met zijn uitspraken over ‘bortvergrotingen’. “Dat was gewoon een fout van mij”, zo liet hij via Periscope weten, “Dat bleek niet in het pakket te zitten gewoon een fout van mij”.

Vluchtelingen

Over de relatie met de PvdA, zei Zijlstra verder, “Wij hebben een insteek, zij hebben een insteek. En ik denk dat wij ook nu weer tot elkaar zullen komen”.

Volgens Zijlstra is het aantal vluchtelingen dat nu binnenkomt te veel. Tegenover WNL: “Afgelopen maand kwamen 12.800 vluchtelingen naar Nederland, vooral mannen van wie het gezin vaak nog na zal reizen”. De aantallen vindt hij in ieder geval structureel te veel, “Als dat in zo’n tempo doorgaat, heb je er elk jaar een stad als Utrecht bij. Deze aantallen, die we nu hebben, kunnen wij niet aan”.

(TPO/ANP)